Yıldız soprano Jeanine De Bique, Berlin konseri öncesinde verdiği röportajda

tofaşk

Global Mod
Global Mod
Jeanine De Bique beyaz bir kazak giyiyor. Röportajımız için web kamerasını açarken yüzü gülüyor. Halen Amsterdam'daki prova odasında oturuyor ama Pazar günü Berlin'de Köln Konçertosu ile şarkı söyleyecek: güçlü kadınları kutlayan barok aryalar. Kendisi de öyle bir kadın. Trinidad'da mütevazı bir geçmişe sahip olan sanatçı, şarkı söyleyerek klasik müzik dünyasının zirvesine ulaştı. “Her şey müzikle ilgili” diyor. “Hesap bakiyenle ilgili değil. Cildinizin rengiyle ilgili değil. Peki ya insanlar bunu farklı görürse?

Madam De Bique, Trinidad adasından geliyorsunuz. Memleketinizi düşündüğünüzde aklınıza hangi anılar geliyor?

Aklıma hemen annemin ve anneannemin tavuklu güveç gibi yemekleri geliyor. Ve karnavalı düşünüyorum. Arkadaşlarımla harika vakit geçirdim. Okuldan sonra mümkün olduğunca sık plaja gittik. Perşembe ve Cuma geceleri hip hop, soca, reggae ve dancehall'da dans etmeye gittik.

Rainer Keuenhof/imago

Kişiye

1981 yılında San Fernando, Trinidad'da doğan şarkıcı Jeanine De Bique, çağımızın en büyük sopranolarından biridir. New York'taki ünlü Manhattan Müzik Okulu'nda (MSM) okudu ve Paris'ten Viyana'ya ve St. Petersburg'a kadar dünya çapında birçok tanınmış konser ve opera binasında şarkı söyledi. İlk albümü “Mirrors” 2021'de Berlin Classics'te yayınlandı. 2019'da Deutsche Oper Berlin'de Benjamin Britten'in “Bir Yaz Gecesi Rüyası”nda Helena rolüyle ve 2024'te Staatsoper Unter den Linden'de Mozart'ın “Don Giovanni”sinde Donna Anna rolüyle sahneye çıktı. 2025'te Berlin Devlet Operası'nda Giuseppe Verdi'nin “La Traviata”sında Violetta'nın başrolünü seslendirecek. Barbados ve New York'ta yaşıyor.

Zaten Güney Amerika'daki diğer ülkelere seyahat ettiniz mi?

Evet, Venezuela'ya. Ve birkaç Karayip adasına daha gittik. Ama henüz orada pek bir şey görmedim. Bunu yakın zamanda, şu anda yaşadığım yer olan Barbados'tan yapmak istiyorum. Ne yazık ki Karayipler'de uçmak Avrupa'ya göre çok daha pahalı.

Çocukken hala şarkı söylemeden önce sahipsin piyano ile başladı. Hiç bir karar vermen gerektiğini hissettin mi?

Aslında şarkı söylemeye başladım. Yani bebekken bile. Ama evet, derslere gelince piyanoyla başladım. Bu, ilkokulun ilk yıllarıydı herhalde. Annem artık ne zaman olacağını daha kesin olarak bilecekti. Ve koroda şarkı söyledim. Benim için piyano ve şarkı söylemek çok farklı. Dürüst olmak gerekirse piyanoyla tuşların anlatımını dinleyicilerime hiç bu kadar iyi aktaramamıştım. Kendimi her zaman piyanonun arkasında biraz saklanmış ve kilitlenmiş hissettim. Çünkü aslında sahnede seyirciyle doğrudan göz temasını ve alışverişi seviyorum. Baleden afrobeatlere kadar oyunculuğu ve dans etmeyi seviyorum. Ben her zaman heyecanlı bir çocuktum.

Daha sonra Manhattan'da şarkı söyleme eğitimi aldınız. New York gerçekten sık sık duyduğumuz kültürlerarası bir eritme potası mı?

Benim deneyimime göre, tam olarak zıt, çeşitli bir şehir. Yalnızca üniversitemde Avustralya'dan ya da Hawaii'den çok çeşitli insanlarla tanıştım. Columbia ve Juilliard üniversiteleri çok yakındadır. Dünyanın her yerinden çocuklar oraya geliyor. Artık gezegendeki pek çok şehri bilsem de yine de şunu söyleyebilirim: New York gibi başka bir şehir yok. Kutlanan kültür sayısı kadar! New York'a ilk indiğimde neredeyse uçaktan inmek istemiyordum. İnanılmaz derecede soğuktu ve kışlık kıyafetlerim bile yoktu.

“Bazen kötü bir dizi izliyormuşsunuz gibi geliyor”

ABD'de seçim kampanyası şu anda tüm hızıyla sürüyor. Bunu özellikle dikkatle takip ediyor musunuz?

Evet, dünyadaki herkes gibi. Çünkü garip bir nedenden dolayı Amerika'nın tutumunun tüm dünya için sonuçları var. Zamanım olduğunda çok fazla CNN ve BBC izliyorum. Ama bazen kapatmak zorunda kalıyorum. Çünkü bu siyasi alanda çok fazla olumsuzluk var. Bazen her bölümün sonunda heyecanın yaşandığı kötü bir dizi izliyormuşsunuz gibi geliyor. Sadece bitmesini ve doğru kişinin kazanmasını istiyorsunuz. Umarım Amerikan halkı akıllıca bir karar verir.

Peki bu başkanlık işi için doğru kişi kim?

(yüksek sesle ve uzun süre güler)
Yorum yok!

Paris'ten St. Petersburg'a kadar pek çok şehirde sahne aldılar. Kozmopolit gibi mi hissediyorsunuz?

Çok fazla yalnız seyahat eden bir kadın olarak seyahatlerimde çok farklı yargılarla uğraşmak zorunda kaldığımı düşünüyorum. Bazı ülkelere geri dönmeyeceğim ve isim vermeyeceğim çünkü orada sınırlarda bana iyi davranılmadı. Ayrıca Barbados'un adını hiç duymadıkları için pasaportumun sahte olduğunu söyleyen insanlar da oldu. Bazen insanlar beni ciddiye alsın diye Amerikan aksanı kullanıyorum; ve bazen insanlar beni rahat bıraksın diye çıkarıyorum. Bütün bu korkunç önyargılar! Neyse ki önümüzdeki üç yıl boyunca planlayabildiğim kadarıyla sadece kendimi güvende hissettiğim ülkelerde çalışacağım. Öte yandan siyasi atmosfer o kadar istikrarsız ki dikkatli olmak gerekiyor.

Aşk ve Şiddet Dersleri'nde Jeanine De Bique

Aşk ve Şiddet Dersleri'nde Jeanine De BiqueHerwig Prammer

Sen farklı türden bir crossers'sın: Barok müzikte uzmansın. Ama aynı zamanda romantik ve çağdaş müzik de söylüyorsunuz.

Kendimi bir uzman olarak tanımlamıyorum. Bunun için fazla mütevazıyım. Hala öğreniyorum. Barok tür tek başına çok büyük. Daha sonra Rönesans'tan geçiş dönemini de eklerseniz! Entelektüel ve müzik-tarihsel olarak bu konuda öğrenilecek çok şey var. Bunu ne kadar çok yaparsam o kadar çok yiyeceğim olur. Üniversitede klasikten çağdaşa tüm dönemleri ilk kez öğrendim. Plaklarımda o zamanlar en çok yorumladığım besteci olan Handel'den çokça var. Kilise müziğiyle büyüdüğüm için Bach ve Handel'i çok iyi tanıyorum.

Sizce teknik olarak diğer dönem şarkılarından farklı olan ne?

Her şeyden önce senin sesin var. Ancak döneme ve türe bağlı olarak belirli üslup yasalarına tabidir. Fazla teknik konulara girmeden: Onları çok farklı görüyorum. Biçimsel, yapısal ve duygusal olarak. Barok dönemde pek çok kişi, mükemmel atılmış bir mermi kadar hassas bir şekilde uçan koloraturu takdir ediyordu. Eğer böyle bir şey Bel Canto'ya dahil edilecek olsaydı, çoğu kişi bunu yanlış bulacaktır. Koloraturun çok daha gür legatoya ihtiyacı var.

Sesine nasıl önem veriyorsun? Bazı çayları içer misiniz?

Ben bir Earl Grey züppesiyim. Günde fincanıma yarım çay kaşığından fazla şeker almıyorum. Bol su elbette ses de dahil olmak üzere vücut için önemlidir. Nefes almak yardımcı olur. Ama biliyor musun: Şu anda larenjit tedavisi görüyorum. Sesim yüzde 80 oranında geri geldi ama tamamen değil. Bu yüzden döktüğüm gözyaşlarının miktarını tahmin bile edemezsin. En önemlisi kendinize karşı sabırlı olun. Steroid tedavisine inanmıyorum. Sağlıklı beslenmek önemlidir. Ve kalbini mutlu etmek için.

Jeanine De Bique, Theater an der Wien'de

Jeanine De Bique, Theater an der Wien'de “Platée” 2020'de.Werner Kmetitsch

Opus Klassik ödülüne layık görülen “Aynalar” albümünüzde ve ayrıca Pazar günü Berlin Konzerthaus'ta kahraman kadın figürlerini kutluyorsunuz. Güçlü bir kadın olmak sizin için ne ifade ediyor?

Kendimi bu rollere kaptırarak kadınlarda dayanıklılık, nezaket ve içsel güç hakkında çok şey öğrendim. Bu beni, kendileri adına yüksek sesle konuşamayanların sesini duyurmaya teşvik ediyor. Bu dünyadaki zorluklara, özellikle de kadınlara ve çocuklara karşı sessiz kalmak istemiyorum. Ben adalet anlamında baştan sona Terazi'yim. Politikacı değilim ama çevremde ve işimde kendimi savunabilirim.

Handel bu konuda bize nasıl yardımcı olabilir?

İnsanlar Handel operalarının uzun olduğunu düşünüyor. Ancak bu kadın karakterlerin karmaşıklığının hakkını vermek için en az altı ariaya ihtiyacınız var. Ayrıca güzelliklerinin karmaşıklığı. Vermeleri gereken kararlar. Yakınlarıyla yaptıkları konuşmalar. Çünkü bu kadınlar hem kendileri hem de sevdikleri için mücadele ediyor. Bundan öğrenilecek çok şey var.

Adaletten bahsederken: Sizce klasik müzik dünyasında çeşitliliğin durumu nedir?

Yakın zamanda topluluklarını daha çeşitli hale getirmek isteyen ancak bunu nasıl yapacaklarını gerçekten bilmeyen arkadaşlarımla bu konu hakkında konuştum. Bu arkadaşlardan biri şöyle dedi: “Gerçekten özellikle siyahi şarkıcıları mı aramamız gerekiyor?” Ve bence evet. Ancak sorunun çok daha derin olduğunu da düşünüyorum. Bunun bilgi ve erişimle alakası var. Ayrıca klasik müziğin çocuklarına yönelik olmayan elit bir şey olduğunu düşünen ebeveynler de var. Onlara şunu söylemek istiyorum: Nereden gelirseniz gelin, bunun bir parçası olabilirsiniz. Klasik müzikten dileğim bu sınırların, ideolojilerin bazılarını yıkmamızdır. Hip hop, R&B ve diğer tüm türler gibi klasikleri insanlara ulaştırmamızı istiyorum. Para yüzünden başarısız olmamalı. Zengin bir aileden gelmiyorum. Ben beyaz değilim. Yine de yaptım. Ailem beni ve kardeşlerimi bu konuda teşvik etti. “Böyle görünüyorsun, o yüzden ancak o şekilde yürüyebilirsin!” Bu tür düşünceler her zaman aklımdan çok uzaktı. Her şey müziğin etrafında dönüyor. Hesap bakiyenizle ilgili değil. Ten renginizle ilgili değil.

Jeanine De Bique, Russel Thomas ve Golda Schultz, Salzburg Festivali'ndeki “La Clemenza di Tito”da.

Jeanine De Bique, Russel Thomas ve Golda Schultz, Salzburg Festivali'ndeki “La Clemenza di Tito”da.Manfred Siebinger/imago

Bu sizi rol model yapar.

Umutla. İnternette bununla ilgili çok sayıda mesaj alıyorum. Daha önce klasik müzik hakkında hiçbir şey bilmeyen insanlardan bile. Sadece genç kızlar değil. Sömürgecilik yüzünden klasik müziği küçümseyen yaşlılar bile. Ve klasik müziğin onlara göre olmadığı söylenen insanlara.

Artık Berlin'e geri dönüyorsunuz: Burada özellikle neyi seviyorsunuz?

Eski Doğu'yu, özellikle de Devlet Operası'nın bulunduğu Mitte'den Prenzlauer Berg'e kadar olan bölgeyi seviyorum. Orayı sade ve nispeten sessiz buluyorum. Ancak bölgede harika yemekler de var! Evet, Berlin'de bu harika bir şey: mutfak çeşitliliği. Eğer aniden Meksika ya da Hint yemeği ya da buna benzer bir şey hissederseniz, hepsi oradadır. Harika! Birisi bana Berlin'de bir DJ'in calypso çaldığı bir Karayip balık pazarından bahsetti. 2025'te daha uzun süre Berlin'de kalırsam kesinlikle oraya gitmeliyim.

Çünkü gelecek yıl Devlet Operası'nda “La Traviata”da başrolü oynayacaksın.

Benim için Violetta yakın zamanda Kovid'e yakalanmış normal bir kız gibi. Ben bu role böyle yaklaşıyorum. Ben de Kovid geçirdim ve bunun nasıl bir his olduğunu biliyorum. Librettoda söylendiği gibi ben hiç tüberküloza yakalanmadım. Ama her iki durumda da bu onun karakteriyle ilgili. Bu rolün ikonik olduğunu zaten biliyorum. Bazı sopranoların onun üzerinde çok büyük etkisi oldu. Ama kendime şunu soracağım: Jeanine, bu karakter hakkında ne söyleyebilirim? Peki bunu sesimle nasıl yapabilirim? Bu soru ön plandadır.

Berlin Konser Salonu. 3 Kasım Pazar, 18.00, biletler 18-63 euro, www.konzerthaus.de