Terk edilme korkusu nedir ?

Esenyurtlu

Global Mod
Global Mod
Terk edilme korkusu, kişinin sevdiği beşerler tarafınca terk edilme niyetine karşı geliştirdiği ağır ve denetim edilemeyen dehşettir.

Terk edilme korkusu ağır olarak çocuklarda görülmektedir. Çocuklar, anne ve babalarının onları terk edeceğine karşı ağır bir endişe beslemektedirler.

Yoğun olarak hissedilen terk edilme korkusu, bireyin hayatını,sosyal hayatını ve alakalarını bu kaygı üzerine değiştirmeye ya da inşa etmesine niye olmaktadır. Terk edilme korkusu yaşayan şahıslar, öncelikli olarak kendisinden çok kaybetmekten korktuğu bireylere öncelik verir.

Terk edilme endişesinin denetim edilmeyen ve ağır yaşanılan durumlarda bireylerde depresyon, dert bozukluğu, öfke denetim problemleri, bağlantı sıkıntıları ve özgüven eksikliği üzere bir hayli rahatsızlık yaşanmasına sebep olabilir.

Terk Edilme Korkusu niçinleri nedir ?

Terk edilme korkusu her bireyde farklı niçinlerle ortaya çıkmaktadır. Öncelikli niye, kişinin bebeklik ve çocukluk çağında ebeveynleriyle kurmuş oldukları bağın ‘’kaygılı bağlanma’’ olması gelir.

Bebeklerin itimat hisleri, anneleriyle kurmuş olduğu bağlantıyla şekillenmektedir. Annenin bebeği emzirmesi, bebeğinin bakımını sağlaması ve yanında olması, bebeğin itimat duygusu gelişmesinde kıymetli ve öncelikli bir rol oynar.

Bebeğin/çocuğun, büyüme evresinde baba figürünün olmaması da terk edilme korkusu yaşamasına niye olabilmektedir. Babanın olamması, öfke denetim sorunu, özgüven sorunu yaşamasına sebep olabileceği üzere terk edilme korkusunada yol açabilir.

Diğer niçinleri içinde, sevgilisi yahut eşi tarafınca terk edilecek korkusu yaşamasıdır. Duygusal bağlantısında yaşanabilecek ani bir terk edilme durumu, bireyin itimat hissini sarmakta ve daha sonrasında oluşturacağı bağlarında de terk edilme korkusu yaşamasına niye olabilir.

Terk Edilme Korkusu Hisseden Kişinin Gösterdiği Davranışlar özetlemek gerekirse ;

• Kendisini sevgiye layık görmemek
  • Terk Edilme korkusu sebebiyle sıkça partnerini değiştirmesi
  • Terk edilme korkusu ağır olduğu için karşısındaki kişinin üzerine epey düşülmesi, karşı tarafı vakit zaman bunaltması
  • Partnerlerine yahut arkadaşlarına ağır olarak bağlanması
  • Öfke sorunu yaşaması
  • İkili bağlantılarda karşısındaki insanlarımemnun etmeye oldukça çabalama, bireyin kendisini ikinci plana atması
Bu endişeyi yaşıyorsanız, uzman bir psikologdan psikoterapi dayanağı alınması gerekebilir

Okumaya devam et...