Tempodrom'da gözyaşları ve veda büyüsü

tofaşk

Global Mod
Global Mod
Eğer sözünü gerçekten tutarsa Vicky Leandros bu Salı akşamı son kez Berlin konser salonuna ayak basacak. Grup zaten üç dakika önce sahneye yayılmış ve en güzel parçalarını bir aperatif uvertürü olarak kısaca çalmıştı. Sonra Leandros'un kendisi ilgi odağı oluyor: gardırobu parlıyor, bir gülümseme. Ağızlarından tek bir ses bile çıkmadan seyirciler koltuklarından kalkıyor. Kredinin vadesi geldiğinde kredi verir.

“Après toi” repertuarın ilk başlığıdır. Yarım yüzyıldan fazla bir süre önce Leandros, yirmi yaşında bir genç olarak bütün bir kıtayı mest etmişti. 1972'de Edinburg'da Eurovision Şarkı Yarışması'nı Lüksemburg'u temsilen kalbi kırık bir şarkıyla kazandı: “Senden sonra, ben sadece senin gölgenin gölgesi olacağım” diye çevriliyor.

O zaman, şimdi olduğu gibi, büyük bir chansonnière'e yakışan jestleri, aristokratik pathos ile ihtiyatlı kayıtsızlık arasında dalgalanıyor. O zamanlar sağ göğsüne siyah bir elbise ve kiraz rengi bir broş takıyordu. Bugün kiraz kırmızısı ışıklı bir sahnenin ortasında gümüş rengi parlıyor.

Leandros alkışlara teşekkür etmek için kalçalarını sallıyor. Daha sonra hayatının yolunu dört bin ziyaretçiye kadar takip ediyor: Yunanistan'ın Korfu adasında doğdu, Pire limanında yürümeyi ve konuşmayı öğrendi. Beş yaşındayken o ve ailesi Hamburg'da Blumenau adlı bir sokağa taşındı. Leandros, okuldan sonra arkadaşlarıyla birlikte rom topları atıştırmak için bir pastaneye nasıl uğradığını anlatıyor. Eve geldiğinde plakçaların karşısına oturup dört beş saat şarkı söyledi. En büyük rol modelinin adı Ella Fitzgerald'dı. Song'un First Lady'si.

Vicky Leandros Tempodrom'daki geçmişini anıyor

Leandros, on yaşındayken babasını taklit etmeyi ve müziği ana işi haline getirmeyi hayal ediyordu. On üç yaşında ilk single, anlamsız bir gençlik parçası. Leandros, Berlin seyircisini eğlendirmek için şu nakaratı söylüyor: “Küçük çocukların bıçak, çatal, makas, ışık ve daha birçok şeyi kullanmasına izin verilmiyor. Ah hayır oğlum.” O sırada bir gazeteci onun tavada sadece tombul bir parıltı olarak kalacağını yazmıştı. Sonuç olarak, fırınıyla önceden olan yakın dostluğu sarsılmaya başladı, 72 yaşındaki genç, gençliği kadar tüy kadar hafif bir anekdotla şakalaşıyor.

Şarkılarına bakılırsa Vicky Leandros için özgürlük en az sevilmek kadar değerli. Zaten Jean-Paul Sartre için yaşadı aşkım Ötekinin özgürlüğünü ele geçirmeye yönelik paradoksal arzunun: Sevgilim beni olduğum gibi sevmeli. Ona göre bu dürtü başkalarının özgürlüğünü yok eder. Bu yüzden aşık, sevgilisini baştan çıkarmak zorundadır. Önümüzdeki iki saat boyunca Vicky Leandros bu dönüm noktası hakkında tekrar tekrar şarkı söyleyecek.

Şimdi doğru zaman olduğunu hissetti: “Mutluydum, kendimi onaylanmış hissettim, harikaydı. Sesimle sana ulaşamayacağım noktaya gelmek istemiyorum. Seninle geçirdiğim uzun yıllar bunun için çok değerliydi. Ancak vedalar da çok ama çok farklı olabilir. Bazen gerçekten acı veriyorlar. Bazen rahatlarsın.” Henüz onun için nasıl olacağını bilmiyor. O zaman Vicky Leandros acı acı ağlamak zorunda kalır. Yanağındaki gözyaşını silerken grup en sevdikleri şarkılardan birine başlıyor: Zincirleri kırmayı konu alan başka bir şarkı olan “Free Again”. Şarkıcının sesi buzul suyu kadar berrak yankılanıyor.

Vicky Leandros, Paris'in çağrısına boyun eğdiği yetmişli yılları anlatıyor. Öncelikle güzellik uğruna, ama öncelikle şanson yüzünden. Birinin şarkı söyleyip söyleyememesinin hiçbir önemi yoktu; önemli olan şiirdi. “Ne me Quitte Pas” ile zarafet ve şiiri eşi benzeri olmayan bir şekilde bir araya getiren kişinin eserini sunuyor: Jacques Brel.

İnanması zor olabilir ama Vicky Leandros Pasifik'te bile bir yıldızdı. 1960'larda Japonca uzun bir çalgıyı bile kaydetti ve bu nadir parçanın bir parçasını Tempodrom'a bağışladı. Tokyo geceleri dünyadaki en heyecan verici şeylerden biridir. Mesela hayatında ilk kez bir karaoke bara gitti. Bu hikaye seyirciyle ortak bir performansa uygun geçişi sağlar. İlk bakışta Vicky Leandros sahneden çıkış yolunu bulamıyor; şöhret karşısında hafifliğini hiç kaybetmemiş bir kadın gibi kıkırdamak zorunda kalıyor. Şarkı söyleme meraklılarından ve ona olabildiğince yakın olmak isteyen insanlardan oluşan küçük bir kalabalık hızla oluşuyor. Bu bir kaynaşma eylemidir, bir gevşemedir, bir el sıkışmadır.

22 yaşındayken Sony ona New York'ta dört İngilizce plak için bir sözleşme teklif etti ve yapımcılar Los Angeles'ta bekliyordu. Uçağı daha sonra batı kıyısına değil, Hamburg'a indi. Leandros, “Köklerim Avrupalı” diye açıklıyor. İki İngilizce ve Yunanca parçadan sonra fahişe olarak sahneden iniyor: mola.

Vicky Leandros, yaklaşık altı aylık bir süre boyunca piyano eşliğinde güzel bir ağıtla geri dönüyor aşk fou ve sonrasındaki zaman. Yeni bir elbise göz kamaştırıcı altın renginde parlarken, “Sensiz yeniden başlıyorum” diyor. Aşağıdaki pasajlarda politik bir duruşa benzer bir şeyin öne çıkmasına izin veriyor. Bu dünyanın harikalarına birkaç dakika ayırıyor. “Valentin” daha sonra erkekleri seven güzel bir kemancının hikayesini anlatıyor. Tüm grup arka arkaya duruyor ve hoş bir eşlik olarak çok sesli bir şarkı oluşturuyor.

Bir sonraki şaka ise “Kırmızı aşktır”. “O, orada burada uçuşan rengarenk bir kelebek. “Benim de öyle olup olmadığımı tam olarak nasıl biliyor?” diye soruyor. Bunun gibi metinler aynı zamanda feminist bir eylemdir. Belli ki kadınların erkekler tarafından inşa edilen aşk korsesinden özgürleşmesiyle ilgili. Kapsülleme ve yeniden ayarlama hakkında. bir sensiz-yapabilirim – ve o kadar da kötü değil.

“Bana ne olabilir? Bilirsin hayatı seviyorum”

İnsan ruhu darmadağın olduğunda neye ihtiyaç duyar? Yaralı bacakların bile yürüyebildiğini anlatan şarkılar. Şimdiye kadarki en büyük, en güçlü, en yürek burkan hitlerden biri için her şey hazır. Tüm Tempodrom ayakları üzerinde duruyor ve bu diriliş ilanını haykırıyor: “Bana ne olabilir? Hayatı sevdiğimi biliyorsun.”

Vicky Leandros kırmızı gülleri kabul eder ve sonunda ayrılır. En büyük hitlerinden biri çalınca akşam, son şarkı söyleme isyanıyla sona erer. Leandros, “Bouzouki yaz gecesi boyunca ses çıkardı” melodisiyle kalabalığın arasından muzaffer bir geçit töreniyle ilerliyor. Daha fazla çiçek buketi, şiddetli alkışlar. Bir ayrılış ve bir tekrar daha: “Theo, Lodz'a gidiyoruz”. Halligalli'nin pop coşkusu dakikaları yaklaşıyor.

Leonard Cohen'in “Hallelujah”ında seyirciye katılmak için son bir kez geri dönüyor. İnsanlar birbirlerine sarılıp sarılıyorlar. Bir alkış fırtınası en az beş dakika sürer. Grup çoktan ortadan kaybolduğu için sesi son kez yankılanıyor ama aslında son kez: “Böylece uzun bir rüya sona erdi. İki kişilik mutluluk hayali gerçek oldu.” Gülümsüyor çünkü her vedada bizi koruyan, yaşamamıza yardımcı olan bir sihir olduğunu biliyordu.