Stefan Kuntz: “Sergen, Recep, İstek ve ben! Yemek yiyeceğiz”

Beykozlu

New member
A Ulusal Ekibimiz, Katar 2022 Dünya Kupası yolunda yarın Portekiz ile şiddetli bir maça çıkacak.

Ay-Yıldızlılar’ın Alman hocası Stefan Kuntz, Sabah’a verdiği röportajda “İnanarak ve çalışarak mucizeyi çağırabilirsiniz” demiş ve “Herkes herkesi yenebilir, Portekiz’in favori gösterilmesi olağan lakin onlar için de güç bir 90 dakika olacak” diye eklemişti.

“1995-1996’da 1 yıl Beşiktaş’ta oynadınız. O günden yana Türk futbolunda ne üzere değişimler gördünüz?”

Uzun vakit oldu. O gün futbolcu olarak Türk futboluna bakıyordum. Şu an da değişik ülkelerden 20’ye yakın kulübü takip etmek durumundayım. Ortadan 26 yıl geçti. 4-5 ay ortasında kesin bir yargıya varmak sıkıntı. Dört büyük gruptan birinin hocası olsam daha net, vurucu bir yanıt verebilirdim. Stadyumlarda, tesislerde ve birfazlaca alanda epey değerli gelişmeler olmuş fakat o periyotlarda Türk kadrolarının Avrupa’da daha başarılı olduğunu söyleyebilirim. Bunun sebeplerini güzel görmeliyiz ve düzeltmeliyiz.

“BEŞİKTAŞ’IN PAHASINI GEÇ ANLADIM”

“Beşiktaş ekibi hayatında ne kadar yer tutuyor?”

EURO 96’da bulunmam ve İngiltere’ye attığım gol dahil, başarılı bir performans sergileyip daha sonrasında bir daha Almanya’ya transfer olmamda Beşiktaş performansımın direkt tesiri var. Bana ‘Futbolcu olarak yaptığınız yanlışlar nedir?’ diye sorsanız Beşiktaş’ta bir ya da iki yıl daha kalmamak derim. Benim için huzur ve memnunluk dolu anlardı. Beşiktaş’ta vakit geçirmenin kıymetini geç anladım. O devir Daum gidecek yerine Scala gelecek dedikoduları çıkmıştı. Grupların 3 yabancı kontenjanı vardı. İtalyan hoca gelirse İtalyan oyuncu getirir diye düşündük. Türkiye’den erken ayrılmaktan pişmanlık duyuyorum. Aslında grup güzeldi ve hiç dedikodu yoktu.

“SORUNU DIŞARIDA ARAMAK YANLIŞ”

Avrupa’nın önde gelen ligleriyle Türkiye içinde makasın açıldığını düşünüyor musunuz?

Datalar ve tablo ortada. Vurgulamak istediğim bir mevzu da bu. Avrupa futboluyla, Avrupa’nın büyük ligleriyle farkın açıldığı bir gerçek. Oyun usulü, futbolcu davranışları, daima yaşanan itirazlar, hiç bitmeyen sakatlıklar, oyunun daima kesilip sekteye uğramasında ve kalitenin düşmesi üzere ıstıraplardan bahsedebiliriz. Bunlar düzeltilmezse fark giderek büyümeye devam edecek. “Fark nasıl kapanır?” derseniz, evvel öz tenkit yapılacak. Herkes sorumluluğunun farkına varacak.

Ortak sorumluluk var. Oyuncuların, hocaların, hakemlerin, medyanın, yöneticilerin, taraftarların toplumsal medyada yorum yapanların da sorumluluğu var. Bunun yanlış olduğunu bilmemiz ve düzeltmek için çalışmamız lazım. Almanya’da bir kelamımız var.’Ortada aksi giden bir şey var ise evvel kendi burnumuza dokunarak düzeltmeliyiz.’ Dışarıda sorumlu aramak yanlış ve diğerlerini kurban seçip sorumluluğu onlara yıkmak gerçek değil. Tahlilin bir modülü olmak lazım.

“ALTINTOP’U DİNLİYORUM!”

Ulusal Kadrolardan Sorumlu yönetici Hamit Altıntop’la alakanız nasıl?

Gayelerimiz bir, Türk futbolunu hak ettiği yere getirmek. Fikirlerimiz uyuşuyor. Deneyimli sayılacak kadar uzun bir müddetdir futbolun ortasındayım. En düzgününü yapmak bakılırsavimiz. Futbol konusunda herkesle konuşurum, tartışırım ve en gerçek sonucu vermeye çalışırım. Bu Hamit Altıntop ile olur, yardımcılarımla olur, futbolcularımla ve kimi vakit de medya ile olur. Pahalı fikirleri dinler ve en son sonucumı veririm. Umarım bu his ve fikir birliğinden muvaffakiyet çıkacak.

“TÜRK HOCALARIN İŞİ ZOR!”

Derwall, Feldkamp, Daum, Osieck, Löw… Alman hocalar Türkiye’de hoş izler bıraktılar? Ne dersiniz?

Hakikat… Yalnızca Alman hocalar değil, Alman oyuncular da fazlaca hoş izler bıraktılar. Zira Türk halkını uygun bildiklerini düşünüyorum. bu biçimdelar bu Alman hocaların fikirlerine hürmet duyuldu ve onların söylemiş oldukleri dinlendi. Gelişim birlikte geldi. Bu beşerler beraberinde zeki, disiplinli ve çalışkan isimlerdi. Bu yüzden güzel izler bıraktılar, bırakmaya da devam edeceğiz.

Türk hocaların Almanya’da ya da öteki 5 büyük ligde bakılırsav alma durumu ne düzeyde olur?

Onu başarmak kolay değil. Hoca olarak iki tarafı da kültürü de uygun bilmek gerekiyor. Futbolculuk üzere değil. 5 büyük lig diye bilinen liglerden Pro lisans almışsanız ve tatmin edici bir CV’ye sahipseniz talihiniz daha yüksek oluyor. Bu liglerden rastgele birinde hoca değişikliği olduğunda birinci hangi isimler gündeme geliyor? Bunlardan kaç tanesi Türk teknik adamlardan oluyor? Bu sorunun karşılığı Türk futbolunun ve hocalarının imajında gizli. Türk liginin izlenirliği, hocaların daha fazlaca yurt dışına açılmalarına ve gelişimlerine katkı sağlayabilir.

“TAKIM ARKADAŞLARIMLA YEMEKTE BULUŞACAĞIM”

Geçen bir lokantaya gittik. “27 yıl evvel de buraya gelmiştiniz” dediler. İstanbul işten vakit kalırsa keşfedilmeyi bekleyen hoş bir kent. Yakında eski kadro arkadaşlarım Recep Çetin, İstek Çalımbay, Mehmet Özdilek ve Sergen Yalçın başta olmak üzere dostlarımla bir yemek yeme planım var.

KUNTZ’UN EN’LERİ

En sevdiği Türk yemeği: Katmer

En son okuduğu kitap: A Taste of the Liverpool Way: A Recipe For Success (Mona Nemmer)

En sevdiği aktör: Christoph Waltz

En sevdiği aktris: Penélope Cruz

En sevdiği efsane futbolcu: Pelé

Son izlediği sinema: James Bond – No Time To Die (James Bond – Ölmek için vakit yok)

FIFA Ballon d’Or’u kim almalıydı? Robert Lewandowski