“Sahnede neredeyse ağlıyordum”

tofaşk

Global Mod
Global Mod
Müzik dünyası, Michael Jackson, Donna Summer, Aretha Franklin, Frank Sinatra, Ray Charles, Herbie Hancock ve daha pek çok megastarla yakın işbirliği içinde çalışan büyük Quincy Jones'un kaybının yasını tutuyor. 1996 doğumlu Berlinli genç caz şarkıcısı Erik Leuthäuser, bir zamanlar ustayla birlikte sahne almanın onurunu ve mutluluğunu yaşadı. Onun için unutulmaz bir olay.

Sayın Leuthäuser, dünya yıldızı Quincy Jones'la birlikte müzik yaptınız. Bu nasıl ortaya çıktı?

2017 yılında Stuttgart'taki “Jazz Open” festivalinde SWR Big Band, George Benson, Dee Dee Bridgewater, Jacob Collier ve Stuttgart Oda Orkestrası ile konserde Quincy Jones'un Haberin Detaylarıında şarkı söylememe izin verildi. Şarkıcı bir arkadaşım iş için benimle iletişime geçti. Berlin'in bir diğer büyük şarkıcısı Mia Knop Jacobsen ve Stuttgart'tan muhteşem Laura Kipp'in yanı sıra Birleşik Krallık'tan iki arka vokalistle birlikte sahnede durabildiğim için minnettardım.

Nadia Wohlleben

Kişiye

1996 yılında Freital, Saksonya'da doğan Erik Leuthäuser, 2015'ten beri Berlin'de yaşıyor. Weimar'da ve Berlin Caz Enstitüsü'nde caz şarkıcılığı eğitimi aldı. Diğerlerinin yanı sıra Jacob Collier ve Quincy Jones için Haberin Detaylarıda şarkıcı olarak çalıştı. 2018'de Washington DC'deki Ella Fitzgerald Caz Vokal Yarışması'nda ana ödülü aldı. Aynı yıl, daha önce Norah Jones ve Tom Waits'le çalan Leuthäuser'in basta Greg Cohen'in yer aldığı “Wünschen” albümü yayınlandı. Leuthäuser'in son albümü “Sucht” 2024'te çıktı.

Genç bir müzisyen olarak bu sizin için nasıl bir duyguydu?

Böyle bir görevin istenmesi ne kadar onur verici! “Aşk X Aşk”, “İnsan Doğası” ve “Her Şey Değişmeli” gibi hit şarkıları söylemeliyiz. Quincy, “Let the Good Times Roll” adlı son şarkıyı yönetti ve enerjisi orkestraya yayıldı. Böyle bir anda sahnede olmak hayatım boyunca unutamayacağım bir şey!

En çok öne çıkanınız neydi?

Kişisel olarak öne çıkanım, Dee Dee Bridgewater ve George Benson'un caz standardı “Moody's Mood For Love” ile yaptığı düetti. Quincy'nin prodüktörlüğünü yaptığı en sevdiğim şarkılardan biri. Sahnede neredeyse ağlayacaktım ve müzisyen olduğum ve bu anı yaşayabildiğim için çok minnettardım.

Quincy Jones ve Erik Leuthäuser

Quincy Jones ve Erik LeuthäuserÖzel

Peki Quincy Jones'un aşırı yıldız havası mı vardı yoksa ayakları yere basan bir tavırla mı kaldı?

Gösteriden sonra Quincy, biz Haberin Detaylarıdaki şarkıcılarla tanışmak ve kısaca tanışmak için zaman ayırdı ve eğer doğru hatırlıyorsam, katılan herkes masrafları Quincy'ye ait olmak üzere bir bara partiye davet edildi. Diyelim ki: Uzun, oldukça çılgın bir partiydi.

Onunla ne hakkında konuştun?

Kısa sohbetimde kendisine, Carmen McRae'nin 1972 tarihli, pek tanınmayan besteci Bob Friedman'ın şarkılarını seslendirdiği ve kendisinin orkestra şefliğini yaptığı en sevdiğim albümünü sordum. İyi hatırlıyordu ve bu kayıt seansıyla ilgili küçük anekdotlar için minnettardım.

Genç bir caz müzisyeni olarak Quincy Jones'un mirasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Herkes Quincy Jones'un dahil olduğu bir şarkıyı duymuş gibi hissediyorum. Ve diskografisine ve kariyerine daha derinlemesine dalmayı önerebilirim. Farklı türlerden pek çok harika müzik! Onun ruhunun müziğiyle gelecek nesillere yaşatılacağına eminim.

Editörün notu: Erik Leuthäuser, tüm cinsiyetlerin görünür olması için özel karakterlerin kullanımına büyük önem veriyor.