Roosevelt yeni albümü Embrace ile mutlu melankolinin ustası

tofaşk

Global Mod
Global Mod
Bu parlayan isim! Roosevelt. Anglo-Sakson kariyeri için mükemmel. Peki arkadaşları da ona böyle mi sesleniyor? Marius Johannes Lauber, Berlin’deki Mauerpark’tan çok da uzak olmayan bir yerde, plak şirketi Counter Records’un odalarında onunla karşılaştığımızda neredeyse utangaç bir şekilde gülümseyerek, “Birçok lakabım var” diyor. “Marie. Malle. Lauber. Laubi. Birçoğu Marijo diyor. Marius Johannes gibi. Ama kimse Marius demiyor.” Neyse: Dünya onu Roosevelt olarak tanıyor. En azından müzik dünyası. Roosevelt’in neredeyse Pet Shop Boy’esque, coşkulu-melankolik disko seslerine yemin eden insanlar. Taylor Swift, Nile Rodgers ve Charlotte Gainsbourg gibi süperstarlar var.

Roosevelt, bu isim ona Lauber (Mari, Malle, Laubi) 14 yaşındayken geldi. İşte o zaman Myspace’e demolar yüklemeye başladı. Şu anda 33 yaşında. Ama ismi ve o birbirine sadık kaldı. Roosevelt, “Kelimenin kulağa hoş gelmesi hoşuma gitti” diyor. Elbette seslerin adamıdır. O zamanlar en iyi arkadaşı Amerika’daki Roosevelt Okulu’nda öğrenci değişimindeydi. Roosevelt, “Gençken bana çok büyük bir dünya gibi geldi” diyor ve bunu sanki yeniden 14 yaşındaymış gibi söylüyor.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Kendisi şu anda New York’ta yaşıyor. Amerikan müzik sitesi Pitchfork (dünyanın en etkili sitesi), Roosevelt’in 2016’daki kendi adını taşıyan çıkışını “Akdeniz kıyısındaki dolu bir dans pistini anımsatan disko, Fransız dokunuşu, İbiza house, yat rock ve elektropoptan oluşan bir kokteyl” olarak övdü. ” Bu kadar. Ancak Almanya’dan gelen genç ve hevesli bir pop müzisyeninin ABD’de böyle bir tepki alması küçük bir mucize. Tam da bu günlerde Berlin’de miksajı yapılan dördüncü albümü “Embrace” çıkarken, Roosevelt onlarca konserle ABD’yi dolaşıyor. Ama her şey burada, Berlin’de başladı.

2013 yazında Roosevelt, Köln’den Neukölln, Niemetzstraße’ye taşındı. Güvendiği durak: Sonnenallee. Efsanevi (ve artık kapalı) tekno kulübü Griessmühle’den çok da uzak değil. Roosevelt’in gelişinin nedeni özeldi: Strokes’un yapımcısı Gordon Raphael’in Ziegrastrasse’de bir stüdyosu vardı. İşte Roosevelt için işler tam da bu noktada başladı. Orada, bugüne kadar en çok çalınan hiti “Montreal” de dahil olmak üzere beğenilen “Elliot” EP’sini kaydetti.

Sadece bir yaz sonra, 2014’te o stüdyo kapanmak zorunda kaldı. Roosevelt yeterli bir yedek bulamadı ve Köln’e geri döndü. Birbirimizi gördüğümüzde “Ama heyecanlıyım” diyor, “Berlin’de yeniden daha fazla vakit geçireceğim için.” Burada oynadığında, bazen kutlamak için bir hafta daha burada kalıyor. Şu anda Berlin’deki elektronik plak şirketi Toy Tonics’in düzenlediği partileri gerçekten heyecan verici buluyor ve şöyle diyor: “Disko sinirlerimi bozuyor. Ve elbette Panorama Bar’da da güzel geceler geçirdim.” Ayrıca orada akıl hocası Hot Chip’ten Joe Goddard ile DJ’lik yaptı.

Roosevelt, “Berlin’de pek çok geceye katıldım” diyor ve muzip bir şekilde gülüyor. Her ne kadar burada Berlin’de olsak da kendimize daha sık hatırlatmamız gerekiyor: Köln’de Kompakt gibi bir plak şirketinin de harika bir tekno sahnesi var. Sektör web sitesi DJ Mag’e göre 2023 yılında dünyanın en iyi Alman kulübü Berghain (16. sıra) değil, Köln’deki Bootshaus (6. sıra) olacak. “Ama günler Berlin’de olduğu gibi birleşiyor mu? Bütün hafta parti yapabilecek misin? Roosevelt, “Bu dünya çapında özel bir durum” diye heyecanla söylüyor. “Elektronik müzik söz konusu olduğunda Berlin benzersiz olmaya devam ediyor.” İsim vermeden aynı zamanda sınırları da çiziyor: “Tekno için fazla tema parkına benziyorsa ben yokum.”

Öte yandan Roosevelt’in müziğinin kalbi ve ruhu var. Ve organik disko köklerini hissedebilirsiniz. Sadece Roosevelt’in baslarının sıçradığını duyarak, bu iyi adamın 70’lerin sonu ve 80’lerin başında bir şeyler dinlediğini anlarsınız. Ancak Roosevelt şunu da söylüyor: “Müziğime disko unsurlarının serpiştirilmesi nostaljiden gelmiyor; 4/4 tabanı ve ardından bu enstrümanlarla dans pisti tavrıyla otomatik olarak gerçekleşti. Ne zaman kendi müziğimi yapsam, gitarı ve klavyeyi elime alırdım ve davul çalmak isterdim. Benim için bu, grubumla indie rock bağlamından çıktığım doğal bir adımdı ve etrafımda elektronik müzik oluyordu.”

Roosevelt, Prenzlauer Berg’de Berliner Zeitung ile fotoğraf çekiminde.Berliner Zeitung Hafta Sonu için Lê Quyên Nguyễn

Ayrıca yürek parçalayıcı bir şekilde özlemle ama yine de tamamen duygusuz bir şekilde şarkı söylemeye başladı. O zamanlar LCD Soundsystem’den The Whitest Boy Alive’a kadar başka gruplar da bunu yapmıştı. Ancak Roosevelt “eskiden her şey daha iyiydi” diyen bir adam değil: “Retro-fütürizmi sadece neon ve ışıltıya bakmaktan daha ilginç buluyorum” diyor. Yeni basılan albümü “Embrace” de, yayın öncesi single’ı “Rising” gibi parçalarla açıkça çağdaş dans müziğine yöneliyor; bu da doksanlardan daha fazlasını ve daha hızlı transı çekiyor.

Yine de Roosevelt’in disko konusunda yeteneği ya da kalbi olmadığını iddia etmek saçma olur. Bu, diskonun en büyük öncülerinden biri olan (Giorgio Moroder ile birlikte) Nile Rodgers’ın gözünden kaçmış gibi görünmüyor. Diana Ross, David Bowie ve Madonna’nın şarkılarının arkasındaki adam. “Passion”, Roosevelt ve Nile Rodgers’ın ortak eserinin adıdır. Roosevelt, bu deneyimin onun için “gerçeküstü” olduğunu söylüyor. Artık pek çok yıldız gücüne alıştı: Dünyanın en büyük hüküm süren megastarı Taylor Swift, ondan bir remiks istedi: “Anti-Hero”. Dünyadaki tüm özgürlükler. Tek sorun şu: İşin üç gün içinde, hafta sonu bitmesi gerekiyor. Ah. Ama neden olmasın? Şu anda Chicago’da bulunan Roosevelt bir stüdyo kiralıyor ve teslimatını yapıyor. Taylor Swift geri bildirimde bulundu: Remiksinin harika olduğunu düşünüyor. Bu onların resmi remix kayıtlarının bir parçası olacak.

Ancak Taylor Swift (aynı zamanda Roosevelt’in remix müşterisi olan Charlotte Gainsbourg’a benzer) muhtemelen ne bekleyeceğini biliyordu. Çünkü sevinç ile melankoli arasındaki bu eşsiz ışıltı yalnızca Roosevelt’te var. Ve bu onun için her zaman böyledir. Roosevelt Etkisi. Kendisi de bu ikilemi, bu paradoksal duyguyu seviyor. “Acı-tatlı bir duygu, insanların bunun sonsuza kadar sürmeyeceğini fark etmesini sağlıyor” diyor. Hayır, bu şu an çok değerli bir an. Bu onu daha da büyülü kılıyor.” Kararsız ifadeler metnin içine akabilir, ancak böyle olmak zorunda değildir. Aynı zamanda bir sentezleyici melodisi de olabilir. “Uymayan bir şey.” Her ne kadar Roosevelt bunu hiçbir zaman özel olarak tasarlamadığına yemin etse de: “Bu, çizim tahtasında planlayabileceğiniz bir şey değil.”

“Embrace” LP’sindeki yeni şarkılardan birinin adı “Luna”. 2013’te “Elliot” vardı. İkisi de çok özel isimler. Şarkı söylediği bu insanlar kim? Roosevelt, biraz utangaç ve sonra gizemli görünerek, “Çok fazla bilgi vermek istemiyorum” diyor. “Sır olarak kalması hoşuma gidiyor. Şarkılar söylemek istediğim her şeyi söylüyor.” Aha. Ama Roosevelt daha sonra bize başka bir isim açıklıyor: Albümün adı olan “Embrace” ile bir durumu kabul etmek, kucaklamak, kutlamak anlamına geliyor. “Geçen yıl kariyerimde ilk kez biraz düşünmeye zamanım oldu” diyor.

Daha sonra New York’a taşındı. Böyle nasıl yapılır? “İlk başta artık müzikle hiçbir ilgimin olmasını istemiyordum. Ta ki bunun mümkün olmadığını anlayana kadar: müzik benim bir parçam. Kendimi savunamayacağım biri. Sürekli kafamda yazıyorum.” Artık çok derinden benimsediği bir şey. Ve kendisi de… Ve aynı zamanda (çünkü Roosevelt’in müziği özünde sıcak kalplidir) onun seslerine dahil olan herkes: Varolmanın neredeyse dayanılmaz hafifliğiyle büyülenen ruhlar.

Roosevelt: Kucaklayın. Counter/Ninja Melodisi, 2023; Konser: Kesselhaus, Knaackstraße 97, 10 Aralık Pazar, 20:00, ön rezervasyon 35 euro