Reinhardt Repke, Eva Strittmatter’ın şiirlerini müzikle donattı

tofaşk

Global Mod
Global Mod
Bu nasıl bir kulüp ki tek üyesi var? Reinhardt Repke, 2005 yılında “Ölü Ozanlar Kulübü”nü kurdu ve kampanya arkadaşlarını ve farklı sesleri müzik ortamlarına davet etti. Dirk Zöllner, Heinrich Heine’nin şiirlerini, Norbert Leisegang ise Wilhelm Busch’un tekerlemelerini seslendirdi. Katharina Franck’ın şarkılarıyla Rainer Maria Rilke ve Theodor Fontane “Club”un pop şairleri oldular. Reinhardt Repke her zaman tüm şarkıları besteledi – ancak bu sefer parçalarını tek başına kaydedip icra etmesi gerektiğini fark etti. “İlk başta şok oldum” diye itiraf ediyor. Ancak Katharina Franck ve şu anda Element Of Crime’da çalan basçı Markus Runzheimer gibi eski “Club” üyeleri onu doğruladı.

Solosunun nedeni seçilen şair: Eva Strittmatter. Repke, doğayla karşılaşmalar hakkındaki çoğu zaman sessiz şiirlerinin ve kendi kendine sorduğu samimi soruların bu solo çabayı gerektirdiğini açıklıyor. Müzisyen, “kulübün” uzun yıllardır prova yaptığı Brandenburg’un kuzeyinde seyahat ederken Strittmatter’la tesadüfen karşılaştı ve Schulzenhof’a uğradı.

Eva Strittmatter, 1957’den beri kocası Erwin ile birlikte burada yaşıyordu. Yıllar geçtikçe olgunlaşarak Doğu Almanya’nın en popüler şairi haline geldi. İlk şiirini ancak 40 yaşını aştığında yayımladı. Repke, ebeveynlerinin kitaplığında, şairin ithaf ettiği “Bir Gül Her Şeyi Bastırır” şiir kitabını buldu. Eva Strittmatter’ın doğaya yakınlığı onu cezbetmişti. Reinhardt Repke, Berlin’in kuzeyinde ormanlar, çayırlar ve parklarla çevrili ebeveynlerinin evinde yaşıyor. Demiryolu hattı bir tarafta, Panke ise diğer tarafta akıyor ve şu anda yeni bir yatak alıyor. Eva Strittmatter gibi o da fikir ve ilham bulmak için açık havaya ilgi duyuyor: “Doğa bana gerçekten güç veriyor.”

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Her şiir için doğru havayı yaratmak için on gitar

Ancak doğru ışık sesini bulana kadar, kendi deyimiyle kapı açılana kadar aylarca süren tasarım ve elden çıkarma süreci geçti. Aramayı bir döngü olarak algıladı: Anne ve babasının evinde gitar çalmaya başladı ve yalnız kaldığında, ki bu üç kardeşle nadir görülen bir durumdu, merdivenlere oturdu ve tüm evi ses odası olarak kullandı. Anne ve babası öldüğünden beri burada yalnız yaşıyor ve evi bir stüdyo ve performans mekanına dönüştürüyor.

Reinhardt Repke, Doğu Berlinli grup Rockhaus’un basçısı olarak tanındı ve 1988’de Pankow’a taşınan Ingo Griese’nin yerine geçerek başarılı plak “ILD”yi kaydetti. Enstrümanı yalnızca zorunluluktan dolayı aldı. İlham kaynaklarından biri, 1980’lerin başında popüler olan blues gitaristi Stefan Diestelmann’dı; o zamanlar Doğu’daki konser salonlarına giden herkes onun “Reichsbahn Blues”unu bilir: “Isınmak mı, araba kullanmak mı?” Diestelmann 15 yaşındaki çocuğa “Isınmak mı, araba kullanmak mı?” diye verdi. birkaç ders. Daha fazla ilham, çalımı ve vokal aralığı Repke’ninkine benzeyen Leo Kottke’nin Amiga LP’sinden geldi.

Kayıtlar ve performanslar için Reinhardt Repke, her şiir için doğru havayı yaratmak amacıyla on gitardan oluşan bir pil kurdu. Repke müzik teorisiyle ilgilenmiyor, bu yüzden sık sık alışılmadık tuşlara ve akorlara yöneliyor ve her enstrümanı orijinaline dönüştüren bir hobidir. Yeni tellerle bir buzuki ve bir dobroyu indirdi ve diğer gitarları tellerin altına köpükle ıslattı. “Vogellaute” gibi parçalarda bu ses çok iyi uyuyor: “O kadar ileri gittim ki sesim kimseyi rahatsız etmiyor. Artık kimsenin benim şarkımı duymasını istemiyorum.”

Başlık şarkısı “Anfang der Liebe” için Repke gitarını suya indirdi

Müzisyen aynı zamanda Haber için hobi olarak da çalıştı. Başlık parçası “Anfang der Liebe” için Kyritz yakınlarındaki bir göle kürek çekti, dört telli gitarını yavaşça suyun üzerine koydu ve suyun yüzmesine izin verdi. Süzülen, akıcı gitar seslerine, sanki bir kendi kendine konuşma veya çimenlerle sessiz bir diyalog gibi, genellikle bir akıntı gibi mırıldanan bastırılmış vokaller eşlik ediyor. Repke belki de en güzel bestesini mandocello eşliğinde enstrümantal bir eser olarak çalıyor. “Bir Kış Öncesi”, meşhur sözleriyle “Sessizlikten bir şarkı yapıyorum. Işıktan bir şarkı yapıyorum. Kışa böyle giriyorum ve böyle solup gitmiyorum” diyen Repke, konserleri şairin kasetteki orijinal okunuşuyla tanıtmak, kendi sesini müziğiyle karıştırmamak istiyor. Onun eseri salt bir dekordan çok daha fazlasıdır; şiirin özünü yakalar.

Şiiri ancak 40 yaşını aştığında keşfeden müzisyen, ilk cildi olan “Sessizlikten bir şarkı yapıyorum”dan son eseri “Wildbirnenbaum”a kadar eserinin tüm dönemlerinden şiirler seçmiştir. Konserin amacı otobiyografik bir Haberin Detayları sunmak değil ama dekorasyonla şairin ruh halini belirliyor: Repke, “Bürde” şiirinden esinlenerek tahta kaşıklar ve oluklu kaşıklardan bir çeşit avize yapmış. “Benim şiirlerim ziyafetlerde değil, mutfakta yemek pişirirken okunmalı. Şampanya etiketlerine değil, paspaslara ve süpürgelere sempati duyuyorum.”

“Aşkın Başlangıcı” albümü Goldbek Records etiketiyle yayınlandı.