Paula Hartmann, Wittenbergplatz'taki yeni single'ında Berlin'deki flört hayatıyla hesaplaşıyor

tofaşk

Global Mod
Global Mod
Paula Hartmann aşktan zarar görmüştür. Ya da en azından “DLIT (love is dead)” isimli yeni teklisindeki lirik benliği. 22 yaşındaki Berlinli sanatçının şarkıları aşk söz konusu olduğunda hiçbir zaman özellikle umut verici olmadı: “Never in Love” hem 2021'deki ilk single'ının hem de 2022'deki ilk albümünün adıydı.

2023'te bile Paula Hartmann'ın sesi pek aşık gibi gelmiyordu. “Black SUVs” adlı şarkısında, çoğu zaman kötü şeyleri anlatan, yürek parçalayıcı derecede masum sesiyle şarkı söylüyordu: “Siyah SUV’lar gece boyunca yuvarlanıyor / 'Aşk için çok gencim', çatıdan çığlık atıyorum / Berlin havası sabah saat dört buçukta saçında / Kimseyi incitmiyorum, sadece oynamak istiyorum (oh, oh).”

Paula Hartmann arabalara erkeklerden daha fazla sadık değil: yeni single'ı “DLIT (die Liebe ist dead)” (Sevgililer Günü'nde döngüsel olmayan bir şekilde yayınlandı) şarkı sözlerinde martı kanadı kapılı bir Lamborghini Diablo'dan bahsediliyor; Ekteki Haber klipte Hartmann, şeytani Diablo'yu çoktan attı ve onun yerine KaDeWe'den çok da uzak olmayan bir park alanında park edilen ve yakında yola çıkacak olan Range Rover'ı koydu. Park alanı sahneleri, Wittenbergplatz metro istasyonundan hareketli görüntüler ve Kaiser Wilhelm Anıt Kilisesi'nin arazisindeki mavi pencereli Egon Eiermann binasının iç kısmından sahneler ile karşı düzenlemeye tabi tutuluyor. Paula Hartmann şüphesiz Kudamm çevresindeki bölgeyi seviyor.

Paula Hartmann, eğer mesajlarına inanırsanız, birkaç yıldır aşk için çok genç olduğunu düşünse de, artık bundan bıkmış görünüyor: uykusuz, hüsrana uğramış, kendine 5 avroluk altılı paket (bira) veriyor. gece ve ayrıca barda beyaz şarap içiyor, ancak madde tüketimi alkolle bitmiyor, sativa (yumuşak esrar) ile “aşırı doz” (aşırı doz) arasında değişiyor. 2022'de Paula Hartmann, Offenbach'ın rap kralı Arrest ile düet yaparak yemin etti: “Uyuşturucu kullanmıyorum / sadece kola kokusunu seviyorum.” Her şey açık.

Paula Hartmann “Aşk öldü” ile: Kanye West ve Hieronymus Bosch

Paula Hartmann artık aşkla ilgileniyor, Lady Macbeth gibi buz gibi: “Aşk öldü (Mh-mh) / Ve yatağın güzel bir mezar.” Ya da biraz farklı: “Aşk öldü / değilse de ben' Seni bıçaklayacağım.” Hayal kırıklığı içinde, “Tek bildiğim hiçbir şey hissetmemek” şeklindeki kendi kendine teşhisten kendi varsayımsal buyruğuna geçiyor: “Asla kalbini gösterme, sadece tenini göster.” Bu onun da bir başkasıyla benzer bir zihniyete sahip olabileceği anlamına geliyor. Yeni single'ı “Catholic Raised” daha açık bir şekilde şunu söyleyen Berlinli bir başka genç şarkıcı Domiziana: “Kulüp tuvaletinde çabuk sikiş / Bu artık birbirimizi tanıdığımız anlamına gelmiyor.”

Paula Hartmann söz konusu olduğunda kulağa daha şiirsel geliyor. Güneş ışığının son ışınları bloğu “kromlar”. Paula Hartmann ayrıca, Marvin Gaye, Whitney Houston, House ve Hip tarafından sevilen efsanevi analog Roland davul makinesine veya Kanye West'in “808s & Heartbreak” albümüne atıfta bulunabilen 808 gibi popüler kültür referanslarından da yararlanıyor. Paula Hartmann, daha kültürel bir yaklaşımla, Hollandalı Rönesans ressamı Hieronymus Bosch'un adından da söz ediyor – her ne kadar özellikle çocuklar arasında popüler olan “Walter Nerede?” gizli nesne resim serisine gönderme yapsa da.

Belki de aşk nihilisti Paula Hartmann'ın bir noktada, ister Batı Berlin'deki Wittenbergplatz'ta ister başka bir yerde olsun, Walter'ını ya da adı her ne ise onu bulacağına dair hâlâ bir umut kıvılcımı vardır? Muhtemelen 8 Mart'ta biraz daha akıllı olacağız. Ardından Paula Hartmann'ın ikinci albümü “Kleine Feuer” piyasaya sürülecek ve kesinlikle 2024'ün en umut verici Berlin albümlerinden biri olacak. Ancak asıl can alıcı soru şu anki single'da zaten bulunabilir: “Oksijen misin? Yoksa benim için hava mısın?” Her ne kadar Hartmann kesinlikle bir zamanlar Hollies'in söylediği “soluduğum hava”yı kastetmiyor olsa da, sanki zaten yokmuş gibi kolayca göz ardı edilen bir şey. Daha güncel bir deyişle: Paula Hartmann'a iyi gelmeyen herkes hayalet o. Berlin'in (aşk) hayatı giderek zorlaşıyor.