Öfke

Esenyurtlu

Global Mod
Global Mod
‘Öfke de keder, memnunluk üzere bir histir. Lakin birçoğumuz öfkelendiğimizi kabul etmekten kaçınırız.

Öfke öteki tüm hisler üzere uygun tabir edildiğinde olağan bir histir. Bu niçinle inkâr edilmeyi ya da kabul edilmemeyi hak etmez.

Olumlu ve olumsuz her his üzere öfkenin de bir ömrü vardır ve bu ömrü tamamladığında tesirini kaybetmektedir.

Öfke aslında ikincil bir duygudur!!! Yani öfke buzdağının görünen kısmıdır.

Buzdağının suyun üstünde kalan kısmı öfkedir. halbuki öfkenin ortaya çıkmasına niye olan bir fazlaca his suyun altında saklıdır.

Bu hislerden kimileri; kıskançlık, kızgınlık, nefret, düşmanlık, hiddet, hüzün, dert, kindir.

Hangi durumlarda öfkeleniriz?

Sıkıldığımızda ve anlaşılmadığımızı hissettiğimizde,

Haksızlığa uğradığımızı düşündüğümüzde,

Kendimizi söz edemediğimizde, İstek ve gereksinimlerimiz karşılanmadığı ya da karşılanmayacağını düşündüğümüzde,

Yalnızlık, korku, utanç hissettiğimizde… Öfkeleniriz.

‘neden bu konutta kimse bana yardım etmiyor?’ ‘

Gürültü yapmayın da maçı seyredeyim.’

‘Kaç sefer ödevlerini bitirmeden dışarı çıkma dedim sana?’

‘Hiç laftan anlamıyorsun!’

Öfkelenince Bedenimiz Reaksiyon Verir!

Öfke uygun bir biçimde tabir edilmediğinde;

Baş ağrısı, mide rahatsızlıkları, teneffüs sorunları, cilt sorunları, var olan fizikî sorunlarda artma ve duygusal sorunlar görülebilir.

Ayrıca, konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık, uykusuzluk, dikkat sorunları üzere zihinsel reaksiyonlar eşlik edebileceği üzere alkol kullanması, sigara içme, çok yemek yeme, huzursuzluk ve ilaç kullanması üzere davranışsal reaksiyonlarda görülebilir.

Öfkeyle Başetme

Duygularınızı anlattığınız bir günlük tutun.

Sizi öfkelendirebilecek durumların listesini yapın.

İletişim Marifetlerinizi geliştirin

Gevşeme – Nefes Antrenmanlarını öğrenin, Spor yapın.

Problemi mizahsen bir lisanla tabir etmeye çalışın ve Affedin

“Sen dilini” değil “Ben dilini” kullanın:

‘esasen bana hiç vakit ayırmazsın, daima fazlaca işin vardır’ yerine ‘bana daha epey vakit ayırırsan memnun olurum’ ya da ‘oldukca dağınıksın’ yerine ‘eşyalarını topladığın vakit içinderda işlerim daha çabuk bitiyor ve seninle daha fazla vakit geçirebildiğimiz için kendimi memnun hissediyorum’

Mola verin; sizi öfkelendiren durumu tahlil edin.

Asıl sorun ne? Sorunu tanımlayın.

Temel bağlantı marifetlerinden yararlanın,

DUR-DÜŞÜN-DUYGULARINI DENETİM ET-DAVRAN

‘Olaylara bakış açınızı değiştirin,

Unutmayın, kızgın olduğumuzda çoklukla niyetlerimiz gerçeği yansıtmaktan epeyce, olayların abartılmış ve çarpıtılmış halini algılar ve yorumlarız.

Okumaya devam et...