Memnun Evliliğin 10 Altın Kuralı

Esenyurtlu

Global Mod
Global Mod
Evlilik ismi verilen ve iki bireyle başlayan seyahatte keyifli olmak, temelleri sağlamlaştırıp uzun bir birlikteliğe yanlışsız ilerlemek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken birtakım noktalar var…

1) Karşılıklı konuşun: Eşinizden ne beklediğinizi, talepleriniz ve isteklerinizin neler olduğunu açıkça söz edin. Bunu yaparken eleştirmeyen, suçlamayan, hakaret etmeyen, onur kırıcı kelamlar içermeyen yahut savunucu olmayan bir hal takının. Eşinizle olan konuşmaları, sorun olsun olmasın RUTİN HALİNE GETİRİN. Örneğin haftada bir yahut iki kere karşılıklı yenen bir yemekte yahut her iki tarafında keyif aldığı bir aktivite esnasında yapabilirsiniz bunu. Başta gereksiz görüyor olsanız ve ‘’Sorun yoksa niye yapacağız’’ biçiminde niyetleriniz olsa dahi yapmaya devam edin. Hem gündelik koşuşturmacaların içerisinde birbirinize vakit ayırmış tıpkı vakitte uzun vadede birisi tarafınca dinleniyor olmanın verdiği rahatlamayı ve anlaşılma hissini hayatış olursunuz.

2) Değiştirmeye çalışmayın: Eşlerin birbirine yaptığı ve her iki tarafın da mutsuzluğu ile sonuçlanan yanlışlardan biri karşısındaki kişiyi değiştirmeye çalışmaktır. Hatta kimi vakit ‘’Evlenince düzelir, ben onu değiştiririm’’ formunda niyetler ile evlenilir. Eşlerden biri ötekini; hayalindeki şahsa, öbür bir tabirle OLMASINI İSTEDİĞİ EŞ MODELİNE dönüştürmeye çalışır. Örneğin, eşinden yerine getirilmesi güç olabilen istek ve beklentiler içerisine girebilir yahut bu sebeple onu yok sayıp hakaret edebilir.. Nihayetinde ise her iki tarafta mutsuz olur.

3) Kendinizi onun yerine koyun: Olaylara bir de onun gözünden bakmaya çalışın. Bırakın anlatsın ne hissettiğini, neler yaşadığını. Onun yerinde olsanız siz neler yapardınız, farklı davranır mıydınız? Kendi niyetleriniz ve kişiliğinizde”n sıyrılarak onun niyetleri, kişilik özellikleri ve maharetleri ile bakmaya çalışın olaylara ve kendinize ‘’ONUN YERİNDE OLSAYDIM NASIL DAVRANIRDIM’’ diye bir defa daha sorun. Misal olaylar karşısında ÖBÜRLERİ NASIL DAVRANMIŞ araştırın ve bunu yaparken, hayal ettiğiniz biçimde sonuçlanmış örneklerin haricindekilere de göz atın. Hayatta KENDİ doğrularınız DIŞINDA, ÖTEKİ DOĞRULAR olabileceğini KABULLENİN.

4) Fikir ayrılıkları olabileceğini baştan kabul edin: Eşler ekseriyetle sorun olan yahut tartıştıkları bir mevzuda tıpkı fikirde olmak isterler ve bir uzlaşma sağlayana kadar tartışmayı devam ettirirler. Bu durum, her iki tarafın mevzuyu çözmeye çalışması, yalnızca bir tarafın çözmeye çalışıp başka tarafın kaçması yahut her iki tarafın da kaçması halinde devam edebilir. Aslına bakıldığında; farklı ailelerde yetişmiş, farklı kişilik özelliklerine sahip iki kişinin beraberliğinde FİKİR AYRILIKLARI OLMASI OLAĞANDIR ve kimi vakit konuşmayı zenginleştirip olaylara farklı açılardan da bakabilme imkanı sağlar. Tartışılan bir mevzuda uzlaşıya varmak fazlaca mümkün görünmüyorsa tartışmayı uzatmamak, biraz MOLA VERMEK âlâ bir yol olabilir.

5) Onunla ilgili bilgileri öğrenin: Nelerden hoşlandığını ve nelerden hoşlanmadığını araştırın. Bir arkadaşından yardım alabilir yahut bir sohbet ortamında annesi yahut bir aile büyüğünden küçüklüğüne dair bilgiler alabilirsiniz. Direk kendisine sormak da bir yol olabilir. ‘’Ben nasıl olsa biliyorum’’ diyerek sessiz bir biçimde bir köşede beklemeyin. Zira; münasebetiniz için yapabileceğiniz EN MAKUS ŞEY, ÇABALAMAYI BIRAKMAKTIR. Öbür taraftan; zevkler, istekler, tercihler ve beklentilerin vakit içerisinde değişebileceğini de unutmayın. Kendinize bir bakın bakalım: Son bir yılda neler değişti ömrünüzde? Ek olarak, eşinizle ve eşinizle ilişkili şahıslarla bağlantısı güçlendirmek hem size birebir vakitte bağınıza âlâ gelecektir.

6) Eşinizle ilgili düşündüğünüz olumlu şeyleri söyleyin: Bazı çiftler, ekseriyetle ‘bir sorun olduğunda’ konuşmayı tercih ederler. Ağızlarından çıkan kelamlar de, ekseriyetle birbirleriyle ilgili olumsuz yanları lisana getiren tabirler olur. BUNUN YERİNE, eşinizle ilgili OLUMLU TARAFLARI LİSANA GETİRİN. Hani o yüzünüzde gülümseme olduğu yahut gözlerinin içine bakarak huzurlu hissettiğiniz vakit içinder var ya! O anda aklınızdan geçenleri içinizde saklamayın. Korkmayın eşiniz şımarmaz! Çocuklar için de kimi vakit emsal biçimde düşünülür: ‘’Sevgimi gösterirsem şımarır’’ halinde. TAM AKSİNE, sevildiğini ve kıymetli olduğunu hisseden bir insan memnun olur, inançta hisseder ve etrafına de tıpkı hisleri yansıtır.

7) Anlayış gösterin, sabırlı olun: Sizin için kıymetli olan şeyler eşiniz için kıymetli olmayabilir. Bu tip hususları belirleyin. Neler yapabileceğinizi konuşun. Örneğin, bir arada geçirilen yahut geçirilmeyen vakit içinder konusunda bir planlama yapın. Çocuklar, taşınma, maddi mevzular, cinsel sorunlar vb. karar verilmesi gereken konularda tez etmeyin, karşılıklı istek ve beklentilerinize kulak verin ve sabırlı olun. Birbirini değil, SORUNU KARŞIYA ALMAK daha hakikat kararlar alınması ve ilginin daha az yara alması açısından pek değerlidir.

8) Ortak aktiviteler yaratın: Sadece sizin keyif aldığınız aktiviteleri yapmak yerine, eşinizin de keyif aldıklarını yapmak, bunun için ortamlar yaratmak ve en kıymetlisi uğraş sarf ediyor olmak bağınızın güçlenmesi açısından faydalı olacaktır. Tahminen de, başta hiç yapmak istemediğiniz bir şey sizin için fazlaca keyifli olacak yahut yalnızca biri için bir şey yapmaktan dolayı keyifli olacaksınız.

9) Münasebetin geleceği konusunda plan yapın: İlişkiniz ile ilgili DÜNÜ, BUGÜNÜ ve YARINI tartışın. ‘Ne kadar yol kat ettiniz’, ‘Hangi safhalardan geçtiniz’, ‘İleride sizi neler bekliyor olabilir’ ve ‘Bunlar olduğunda tahlil yolları neler olabilir’ vb. mevzuları konuşun ve alternatifler üretin. Zira birtakım konularda öncesinden hazırlıklı olmak; sizin meseleler karşısında daha rahat ve sakin bir tavır sergilemenize, daha uygun tahlil yolları üretebilmenize ve nihayetinde daha huzurlu ve memnun olmanıza yardımcı olacaktır. Aksi taktirde, vakit kaybedebilir, uygunsuz ve abartılı yansılar vererek kendinizi ve ilginizi tehlikeye atabilirsiniz. MÜNASEBETLE İLGİLİ BİR YOL HARİTASI, EVLİLİK İSMİ VERİLEN ve İKİ BİREYLE BAŞLAYAN SEYAHATTE KONFORLU BİR HALDE YOL ALMANIZI SAĞLAYACAKTIR.

10) Güzel bir bağlantı kurun: Etkili bağlantı maharetlerini öğrenin ve uygulamaya çalışın. Zira kimi vakit irtibat zannettiğimiz şey, işleri daha da zora sokmaktan öteki bir işe yaramayabilir.. Bu noktada; uzman bir şahıstan yardım almak eşlerin birbirlerini daha âlâ anlamaları, problemlerin tahlili yahut sadece konuşabilmek açılarından faydalı olabilir. UNUTMAYIN, nasıl tıbbi bir sorun yardım almayı gerektiriyorsa, ruhsal sorunlar de yardım almayı gerektirir ve bu türlü daha süratli ve tesirli sonuçlar alınır.

Okumaya devam et...