“Korku, insanları kontrol edilebilir ve kontrol edilmesi gerçekten kolay hale getirir.”

tofaşk

Global Mod
Global Mod
Nena yakın zamanda Berlin'deki Max-Schmeling-Halle'de ve Paris'teki Le Trianon'da beğeni toplayan performanslar sergiledi. Bis olarak, Nena'nın pozitif enerji dolu şarkı söylediği “Bir şekilde, bir yerde, bazen” adlı şarkısı vardı: “Aşk cesaretten yapılır”. Nena cesaret hakkında ne düşünüyor? Korku, şüphe, Corona eleştirisi, 1980'lerdeki Batı Berlin ve Nena'nın şimdi yeni sözlerle söylediği büyük barış marşı üzerine bir sohbet.

Nena, cesaret senin için ne ifade ediyor?

Bana göre cesaret korkunun olmaması değildir. Cesaret korkuyu yenmektir. Cesaret, kendi sınırlarınızın ötesine geçmenin ve yeni, alışılmadık topraklara girmenin kapısını açar. Benim için cesur bir an, her zaman yapmak istediğim ama daha önce yapmaya cesaret edemediğim bir şeyi yapmanın zorluğunun üstesinden gelmektir. Ve kışın ortasında buz gibi suya atlıyorsunuz… (güler) Bu çok özgürleştirici olabilir. Cesaret bize tekrar tekrar sunulan ve her seferinde evet ya da hayır diyebileceğiniz “şu an” anıdır.

Peki ya kibir?

Kibir daha hızlı, daha vahşi ve kaçınılmazdır. Kendinize aşırı güvendiğinizde, sadece açık ve güçlü bir evet duyarsınız ve sonra tam olarak o anda yapmanız gereken şeyi yaparsınız. Örneğin benim için bir noktada bu, ileriye doğru takla atarak suya doğru koşmaktı. Güçlü bir mutluluk duygusuyla tetiklenir. Daha önce hiç ileri takla atmamıştım ve o anda bunun böyle olduğuna inanamadım.

Sarah Rechbauer

Kişiye

1960 yılında Hagen'de Gabriele Susanne Kerner olarak doğan Nena, dünya çapında 25 milyondan fazla plak satarak Alman müzik tarihinin en başarılı sanatçılarından biridir. Nena kariyerine 1977 yılında The Stripes grubunun şarkıcısı olarak başladı. Grubu Nena ile çok erken dönemde devasa Neue Deutsche Welle hitlerine imza attı: 1982'de “Nur dreamt” ve 1983'te “99 Luftballons”, ABD'de ve birçok ülkede (Almanya, İngiltere, Japonya, Kanada, Meksika) 2 numaraya ulaştı. , Avustralya ve diğerleri) tekli listelerde 1 numaraya yükseldi.

Ne kadar korku yaşayabilirsin?

Ne tür bir korkudan bahsetmek istiyoruz? Değişim korkusu mu? Yükseklik korkusu mu? Başarısızlık korkusu mu? Yoksa korku korkusu…? Korku kataloğumuz sonsuzdur. Ama her tür korku temelde ölüm korkusu değil midir? Düşünmemeyi ve konuşmamayı tercih ettiğimiz şeyler hakkında… Korku hepimiz için çok büyük bir sorundur. Korkuyla insanlar gerçekten çok iyi bir şekilde kontrol altına alınabiliyor ve kontrol edilebiliyor…

Sahne korkusuyla mücadele edecek bir cesaret numaranız var mı?

Benim için sözde sahne korkusu iyi bir şey. Motorlar sıcaktan sıcağa çalışıyor ve enerji seviyem artıyor. Kendimi bu duyguya karşı savunmak enerji kaybı anlamına gelir. Duygular hissedilmek için vardır. Duyguyu, durumu, tetikleyiciyi kabul edin ve hoş karşılayın. Tecrübelerime göre pek çok şey oradan çözülebilir.

“Somewhere Somewhere Sometime”da “Aşk cesaretten yapılır” şarkısını söylüyorsunuz. Ve şöyle devam ediyor: “Bunu uzun süre düşünmeyin. Gece boyunca ateşten tekerlekler üzerinde geleceğe doğru ilerliyoruz.” Çok fazla kara kara düşünmek cesareti ve sevgiyi yok edebilir mi?

Sevgiyi yok edemezsin. Yok edilemez, sahip olduğumuz en güçlü güçtür. Ama aşkı reddedebilirsin. Sürekli kara kara düşünmek, düşünmekle karıştırılmaması gereken, kalbi kapatır ve dolayısıyla sevgiyi ne alabilir ne de gönderebilirsiniz. Bu bir ilişkiyi mahvedebilir… ama aşkı asla.

Şüpheleriniz olduğunda cesareti nerede bulursunuz?

Şüphe benim düşmanım değildir, dolayısıyla ona asla doğrudan saldırıp onu uzaklaştırmaya çalışmam. “Şüphelerden kurtulmak” bende işe yaramıyor… (güler) Konuşmasına ve söyleyeceklerini dinlemesine izin verdim. Şüphe can sıkıcı olabilir çünkü bize “Yeterince iyi miyim?” gibi temel soruları sormaktan asla yorulmaz. “Sevimli miyim?” Bu noktada cesurca girmek, kendinize karşı dürüst olmak ve belki de göz atabileceğiniz yinelenen temaların olduğunu kabul etmek anlamına gelir. Çocukluğumuzda birçoğumuz muhtemelen yetişkin özentilerinden şu sözleri sık sık duymuşuzdur: “Kendini övemezsin”, “Bunu yapamazsın”, “Sana söyleneni yap”, “Çok gürültülüsün, çok sessiz, bir şeye…” Bu liste sonsuza kadar devam ettirilebilir.

Favori kıyafetleri, favori plakları: Nena yeni hayatına doğru ilerliyor.

Favori kıyafetleri, favori plakları: Nena yeni hayatına doğru ilerliyor.Sarah Rechbauer

“Çocuklar gevezelik yapmamalı ve hiçbir durumda kendileri adına düşünmemelidir”

Eğer çocukların okulda bir şey, örneğin ayçiçeği çizmeleri gerekiyorsa, o zaman “iyi not”, resmi ayçiçeğine benzeyenlere verilir. Ve çiçeği hissederek soyut resim yapan çocuklar cezalandırılıyor çünkü: Konu gözden kaçırılıyor. Hâlâ “yetişkinlerin” sürekli ders vermek istediği ve çocukları kendilerinden yapmalarını istedikleri şeyi yapmaya zorladıkları bir dünyada yaşıyoruz. Çocuklar gevezelik etmeli ve hiçbir durumda kendileri adına düşünmemelidir. Çocuklardan öğrenilecek o kadar güzel şeyler var ki. Çoğumuz bu şekilde büyüdük, dolayısıyla kendimizden sürekli şüphe duymamız beni şaşırtmıyor. Kıymetimizi bilmediğimiz sürece şüphe bizi ziyarete gelir. Ve bize bunun ötesine geçme ve hayatı bağımsız yaşamayı öğrenme fırsatı veriyor.

Peki çocuklarınıza cesaret vermeyi nasıl başarıyorsunuz?

Bir çocuğun bu dünyaya her şeyi getirdiğine inanıyorum. Kendi cesaretiniz, kendi yaşama isteğiniz, kendi yaşam planınız. Onlara verebileceğimiz şey sevgi, saygı ve gelişmek için ihtiyaç duydukları alan kadardır. Çocukların yanında olun, düştüklerinde onları yakalayın, üzgün olduklarında onları rahatlatın, kendi dünyalarını yaratırken dinleyin, şüpheye düştüklerinde onları destekleyin ve hepsinden önemlisi onlara tamamen güvenin. Çocuklarımızın bizden en çok aldıkları şey, onlara örnek olmamızdır.

O zamanlar genç bir kadın olarak müzik endüstrisinde olmak nasıldı? Müzik dünyasındaki tüm erkeklere karşı nasıl bir performans sergilediniz?

17 yaşımdayken, genç ve güzel bir kadın olarak neredeyse her gün oldukça harika genç adamlarla prova odasında dururdum ve müzik çalardık. İlk grubum böyle ortaya çıktı. Şeritler. O zamanlar listeler ve altın plaklar hakkında hiçbir şey bilmiyordum. Konu asla bu değildi. Genç erkekler ve ben birlikte harika vakit geçirdik. (güler) Birbirimizin yanındaydık, asla birbirimize karşı değildik.

“Savaş, güçlülerin halk pahasına kullandığı bir araçtır”

1980'lerde Batı Berlin'e taşındığınızda burası zorlu bir yer olarak görülüyordu. Cesur olmak zorunda mıydın?

Ah hayır, hiçbir şey yapmak zorunda değildim, kesinlikle cesur olmam gerekmiyordu. Bir yıldır Hagen'den Berlin'e taşınmayı defalarca hayal ediyordum ve arkadaşlarıma birkaç ay içinde gideceğimi sık sık söylüyordum. Bunu yaptığımı biliyordum. Hiçbir şey beni durduramazdı. Kuyumculuk çıraklığımın bitimine kısa bir süre kala kuyumcunun eşi arkamdan koşup şöyle dedi: “Kerner Hanım, genç bir hanıma yakışır şekilde daha küçük adımlar atın.” (güler) Bir cumartesi günü eski arabamı ardımda bırakmak istemediğim her şeyle doldurdum… en sevdiğim kıyafetler, en sevdiğim plaklar… Yeni bir hayata doğru yola çıkıyordum. Bunun cesaretle alakası yoktu. Sadece çağrıyı takip ettim ve doğru olanı yapma konusunda tamamen nettim.

Her zaman ulaşılması kolay, sert bir kadın olarak görüldün. Zayıf görülmeden ve cesaretiniz kırılmadan ne kadar kırılganlık gösterebilirsiniz?

Başkaları için yaşamıyorum, kendim için yaşıyorum. Size öyle ya da böyle bakan, hakkınızda fikirleri olan ve muhtemelen sizi sizin kendinizi algıladığınızdan tamamen farklı algılayan insanlar her zaman olacaktır, başkalarını işaret etmek yerine kendimizle başladığımız sürece sorun değil.

Ukrayna, İsrail ve daha pek çok yerdeki savaşların ışığında bu günlerde turnelerde “99 Balon”u çalmak hakkında ne düşünüyorsunuz?

“99 Balon” insanların bugün hala bu şekilde anladığı bir barış mesajıdır. Bu şarkının sahip olduğu gücü seviyorum. 40 yıl önce yayımlanmasından bu yana, dünyanın herhangi bir yerinde savaşsız bir yıl geçmedi. Bu nasıl olabilir! Savaş, güçlülerin halkın zararına kullandığı bir araçtır. Ve biz insanlar barış istiyoruz. Buna ikna oldum. “Dünyanın harabeye döndüğünü görüyorum” diye şarkı söylerdim; Bugün bu benim için artık bir anlam ifade etmiyor ve konserlerimde şunu söylüyorum: “HENÜZ dünyanın harabeye döndüğünü görmüyorum.” Çünkü birbirimizi tamamen yeni bir bilinçle yeniden bulacağımıza inanıyorum.

Federal hükümetin Corona tedbirlerini erken ve belirgin bir şekilde ve aşı yaptırmak için oluşturulan baskıyı eleştirdiniz. Ana akıma karşı çıkma cesaretini nasıl buldunuz?

Söylediklerimin, düşündüklerimin, hissettiklerimin ve yaptıklarımın arkasındayım. Bu benim için iyi. Bazen bu zorlayıcı sonuçlar doğurabilir. Benim için buna değer. Burada bugüne kadar beni hâlâ rahatsız eden pek çok adaletsizlik yaşandı. Akrabalarının erişimine zorla izin verilmediği için yalnız ölmek zorunda kalan insanları düşündüğümde her seferinde ağlıyorum. Bütün bunları unutmayacağım.

“Biz birbirimize aitiz” şu anki turunuzun adıdır. Müzik neden bizi bir araya getirecek bu güce sahip?

Müzik köprüler kurabilir. “Biz birbirimize aitiz” basit bir mesajdır. Bu, biz insanların, hepimizin bir bütünün parçası olduğumuzun ve bu bütünü tam kişisel sorumlulukla şekillendirmemiz gerektiğinin farkına varmamızla ilgili. Kimse bunu elimizden alamaz.

Peki kendinizi cesaretlendirmek için şarkı söylemek neden bu kadar işe yarıyor?

Birlikte şarkı söylediğinizde kalp enerjisi her yöne akar. Kalp enerjisi sevgidir. Ve eğer sevgiyi seçersek, bir insanlık ailesi olarak yeniden bir araya gelebilir ve yeni bir birliktelik yaratabiliriz. Biz insanlar büyük bir değişim sürecinden geçiyoruz. Bununla ne yapacağımız artık bizim elimizde.

Herhangi bir geri bildiriminiz var mı? Bize yazın! brifing@Haberler