Kendim tanımıyorum

Esenyurtlu

Global Mod
Global Mod
Kendimi Tanımıyorum

Ne hoş demiş Yunus Emre ;

“ İlim ilim bilmektedir,

İlim kendin bilmektir.

Sen kendini bilmezsen,

Ya kaç okumaktır.”

İnsanın en değerli bakılırsavlerinden biri de kendini tanımasıdır. Kişi kendini tanımadan hayatı yaşayamaz, yaşadığı hayattan zevk alamaz. Kendi hedeflerini bilmeyen bireyler, diğerlerinin maksatlarına hizmet etmek zorunda kalarak istemediği bir hayatı yaşamak zorunda kalabilir. Her bireyde farklı bir potansiyel vardır. Farklı istikametleri ve yetenekleri vardır. Gelişime açık tarafları, sonlu yönleri… Pekala bunları fark etmesi, kendini keşfetmesi gerekiyor.

Kendimi Nasıl Tanıyabilirim?

Beşerler kendini tanımak için bir uğraş harcamaları gerekebilir. ‘Ben buyum’ diyip kenara çekilmek, kendini sonlandırmakla bir arada yeniliklerden de kaçmak manasına gelir. Öncelikli olarak kişinin aşağıda yazan soruları kendine sorması gerekir.

• Kimim ben?
  • Olumlu kişilik özelliklerim nelerdir? Olumsuz kişilik özelliklerim nelerdir?
  • Ne yapabilirim? Hayallerim Neler?
  • Yaşam gayem nedir? İlişkisel hedefim nedir? Toplumsal maksadım nedir?
  • Ekonomik hedefim nedir? Ailesel gayem nedir?
  • Sevdiğim şeyler ( hobiler, yemekler, kitap, aktivite, vb.) nelerdir?
  • Sevmediğim şeyler nelerdir?
  • kuvvetli Taraflarım ve zayıf taraflarım nelerdir?
  • Değer yargılarım nelerdir?
Bu soruların yanıtı kendinizi daha âlâ tanımaya yardımcı olacaktır. Kendini tanıyan bireyler kendini gerçekleştirme yolunda emin adımlarla ilerleyebilirler. Hayat kalitesi daha yüksek olup yaptığı birçok aktiviteden zevk alırlar. Daha müspet bir kimliğe bürünürler. Etrafındaki şahıslara örnek olarak yol gösterici olabilirler.

Okumaya devam et...