Kalp krizi mi geçiriyorum, panik atak mı?

Esenyurtlu

Global Mod
Global Mod
Kalp Krizi mi Geçiriyorum, Panik Atak mı?

Panik atak yaşayanlarda en yaygın görülen kaygı, ‘kalp krizi geçiriyorum’ fikridir. Bu niçinle
panik atak çoğunlukla kalp kriziyle karıştırılır. O denli ki, kalp krizi endişesiyle acile başvuranların yaklaşık 3
de 1’i panik atak hastalarıdır.
Kalp hastalıklarının görülme sıklığı ve bu niçinle acile gelenlerin büyüklüğü düşünüldüğünde panik
atağın ne kadar önemli ve yaygın görülen bir sorun olduğu daha uygun anlaşılmaktadır.

Panik atak ile kalp krizinin karıştırılmasının temel sebebi belirtilerinin pek benzeri olmasıdır.
Panik atakta, tıpkı kalp krizinde olduğu üzere, kalp çarpıntısı, kalp ağrısı, nefes darlığı, terleme, titreme,
uyuşma üzere belirtiler olabilir. Lakin bunlar kalp ile ilgili bir rahatsızlığın değil, ani başlayan ve ağır
seyreden telaşın kararıdur büsbütün.
Tasa düzeyi, o kadar ani yükselir ki, nabız süratle artmaya, kalp süratli biçimde kan pompalamaya başlar.
Çarpıntı süratle arttığı için kalpte süreksiz ağrılar olabilir. bu biçimdece tasa ve belirtilerin birlikte arttığı,
kendini besleyen döngü başlar ve bir süre artarak devam eder.
Panik ataktaki bu belirtiler, bedensel bir niçine dayanmaz. Tüm belirtilerin sebebi korku düzeyinin
süratle yükselişi ve buna bağlı fizyolojik aktivitenin süratle artmasıdır. Tıpkı idmansızken bir anda epeyce süratli
koşulduğunda, nabzın yükselmesi, nefesin daralması, terlenmesi ve kaslarının birdenbire kasılıp ağrıması
üzere.

Şu ayrımı yapmak kıymetlidir, bedensel belirtiler gerçektir, lakin belirtiler hakkındaki ‘kalp krizi
geçiriyorum’, ‘nefessiz kalıp öleceğim’, ‘kontrolü kaybediyorum’ üzere yorumlamalar gerçek dışı felaket
fikirleridir. Fizyolojik bir temeli yoktur.
Fizikî seviyede hissedilen belirtilerin tek sebebi vardır, o da hissedilen ağır korku ve panik
duygusudur. Bu hisler bedensel belirtileri şahsen ortaya çıkaracak güçtedir.
tıpkı vakitte bir daha de yaşadığınızın kalp krizi olabileceğiyle ilgili önemli tasanız ve gerçekçi
desteği olan kanılarınız var ise, kalp sıhhati uzmanlarına bir defalığına başvurabilir, ilgili tetkikleri
yaptırabilirsiniz.
Lakin hekiminiz kalp hastalığınız olmadığını söylüyorsa. Hekiminize güvenmek ve ‘ya var ise’,’ya
olursa’, ‘ya bir daha de kalp kriziyse’ üzere kaygıları beslememek ve bu kaygıların sizi denetim etmesine
müsaade vermemek en gerçek ve fonksiyonel seçenek olacaktır.

Okumaya devam et...