SINAV KAYGISI
DÜŞÜNCE BİÇİMLERİ
YANLIŞ DÜŞÜNCELER
“İyi değilim, yetersizim, aptalın tekiyim”
“Bu imtihanda başarılı olamayacağım”
“ Bu imtihan hayatta başarılı olmanın tek yoludur”
“ Kesinlikle başarmalıyım”
DOĞRU DÜŞÜNCELER
“Mükemmel değilim fakat bu vakte kadar okuyup bu noktaya kadar geldiysem bu benim çalışkanlığımı ve başarılı olduğumu gösterir”.
“ Bu imtihanda başarılı olmak için elimden geleni yapacağım”
“ Bu imtihan hayatta muvaffakiyete giden yollardan bir tanesi sadece”,
“ Başarmak istiyorum”
SINAV ÖNCESİ
Yeterli uyku (8 saat kâfi lakin rutin dışına çıkılmamalıdır).
Aklınıza gelen tüm olumsuz niyetleri, korkuları, dehşetleri yazmak ve renkli kalemler ile bunların yanına olumlu, kendinizi uygun hissettirecek niyetler yazmak.
Nokta hedeflar koymak yerine aralık amaçlar konmalıdır. «mutlaka 90 almalıyım» yerine «85 95 ortası bir not almayı hedefliyorum»
SINAV ANI
Soruyu bir defa dikkatli okuyup anlamaya çalışın. Aceleye getirirseniz anlamadığınız için tekrar okumak zorunda kalırsınız.
Sınavda sağınıza solunuza bakmayın.
Başkalarının ne kadar hızlı/yavaş sayfa çevirdiğiyle ilgilenmeyin.
Sınavda ağır gerilim yaşıyorsanız, gözlerinizi kapatıp 10’dan geriye sayın ve yeniden imtihan kağıdına odaklanmaya çalışın.
Başkaları imtihan kağıdını teslim ettiğinde panik olmayın, kalan vaktinizi kullanmaya çalışın.
SINAV daha sonraSI
Sınavda yaptığınız yanlışlar ile zihninizi meşgul etmeyin. Kaygılanmanız, kuruntu yapmanız bir şeyi değiştirmeyecek.
Sınav için güzel hazırlanmışsanız kendinizi ödüllendirin. sonuçları beklediğiniz mühlet ortasında müspet şeyler yapma alışkanlığı oluşturun.,
Sınav daha sonrasında dinlenin, çabucak imtihan kararı gerilimine girmeyin.
Sınav ile ilgili arkadaşlarınız, etrafınızla konuşmayın.
Okumaya devam et...
DÜŞÜNCE BİÇİMLERİ
YANLIŞ DÜŞÜNCELER
“İyi değilim, yetersizim, aptalın tekiyim”
“Bu imtihanda başarılı olamayacağım”
“ Bu imtihan hayatta başarılı olmanın tek yoludur”
“ Kesinlikle başarmalıyım”
DOĞRU DÜŞÜNCELER
“Mükemmel değilim fakat bu vakte kadar okuyup bu noktaya kadar geldiysem bu benim çalışkanlığımı ve başarılı olduğumu gösterir”.
“ Bu imtihanda başarılı olmak için elimden geleni yapacağım”
“ Bu imtihan hayatta muvaffakiyete giden yollardan bir tanesi sadece”,
“ Başarmak istiyorum”
SINAV ÖNCESİ
Yeterli uyku (8 saat kâfi lakin rutin dışına çıkılmamalıdır).
Aklınıza gelen tüm olumsuz niyetleri, korkuları, dehşetleri yazmak ve renkli kalemler ile bunların yanına olumlu, kendinizi uygun hissettirecek niyetler yazmak.
Nokta hedeflar koymak yerine aralık amaçlar konmalıdır. «mutlaka 90 almalıyım» yerine «85 95 ortası bir not almayı hedefliyorum»
SINAV ANI
Soruyu bir defa dikkatli okuyup anlamaya çalışın. Aceleye getirirseniz anlamadığınız için tekrar okumak zorunda kalırsınız.
Sınavda sağınıza solunuza bakmayın.
Başkalarının ne kadar hızlı/yavaş sayfa çevirdiğiyle ilgilenmeyin.
Sınavda ağır gerilim yaşıyorsanız, gözlerinizi kapatıp 10’dan geriye sayın ve yeniden imtihan kağıdına odaklanmaya çalışın.
Başkaları imtihan kağıdını teslim ettiğinde panik olmayın, kalan vaktinizi kullanmaya çalışın.
SINAV daha sonraSI
Sınavda yaptığınız yanlışlar ile zihninizi meşgul etmeyin. Kaygılanmanız, kuruntu yapmanız bir şeyi değiştirmeyecek.
Sınav için güzel hazırlanmışsanız kendinizi ödüllendirin. sonuçları beklediğiniz mühlet ortasında müspet şeyler yapma alışkanlığı oluşturun.,
Sınav daha sonrasında dinlenin, çabucak imtihan kararı gerilimine girmeyin.
Sınav ile ilgili arkadaşlarınız, etrafınızla konuşmayın.
Okumaya devam et...