“Her şey son derece duygusal ve aynı zamanda büyülü”

tofaşk

Global Mod
Global Mod
Berghain sakini Hayden Payne ve Pablo Bozzi, DJ işinde iyi durumdalar. Onlarla aynı yerde buluşmak o kadar kolay değil. Soft Crash adlı ortak elektro projelerinin yeni EP'leri “NRG”nin yayınlanmasından kısa bir süre sonra görüntülü görüşme yapmaya karar verdik. Pablo Bozzi'nin Strazburg'dan, Hayden Payne'in ise yaşadığı Berlin'den bağlantısı var. Her ikisinin de popüler DJ'ler olduğu göz önüne alındığında şaşırtıcı derecede içe dönük ve son derece çekici görünüyorlar.

Bay Payne, Bay Bozzi, siz ikiniz gerçekte nasıl tanıştınız?

Hayden Payne: Uzun zaman önce Berlin'deydi. İkimiz de taşındığımızda. Yani 2016, çekimler sırasında.

Pablo Bozzi: Anılar bulanıklaşıyor. Ama bildiğim şu: İkili fikri, Hayden's Bite etiketiyle ilk albümümden kısa bir süre sonra ortaya çıktı. Pek çok ortak ilham kaynağımızın olduğunu fark ettik. İkimiz de 80'li ve 90'lı yılları seviyoruz. Daha sonra stüdyoda işler çok iyi gitti.

İnsanlara

Soft Crash, Hayden Payne (diğer adıyla Phase Fatale, Berghain'in en genç sakini) ve Berlinli endüstriyel grup Imperial Black Unit'ten Pablo Bozzi'nin Berlin elektro projesidir. Payne ABD'den, Bozzi Fransa'dan geliyor, Berlin'de yaşıyorlar. Karanlık, teknoid Elektronik Beden Müziği (EBM) alanında dünyanın en iyileri arasında yer alıyorlar ve sıklıkla DJ sahnesini birbirleriyle paylaşıyorlar. Soft Crash olarak, diğer şeylerin yanı sıra, şarkılarında daha parlak, daha poppi seslerle teknolojinin ve bedenin fetişleştirilmesiyle uğraşıyorlar. Payne aynı zamanda yeni soft Crash EP'si “NRG”nin piyasaya sürüldüğü Bite etiketini de yönetiyor.

80'lerden bahsediyorsun. EP başlığı “NRG” 80'lerin Hi-NRG türüne bir gönderme mi?

Payne: Bir yandan evet. Ayrıca bir şarkıdaki kelimenin yer aldığı bir örneğimiz var enerji paketlenmiş. Ve bunu NRG olarak yazmanın daha havalı olacağını düşündük. Genel olarak parça daha çok 90'ların dans müziğinden etkileniyor: hard house, erken tekno.

Bozzo: Ve ilerici ev! 80'li yılların unsurlarıyla karıştırılmıştır. Bir melez.

90'lar neden bu kadar güçlü bir şekilde geri dönüyor? Bir süreliğine pop müzik tarihinin en zayıf on yılı olarak görüldüler.

Bozzi: 90'ların hiç de kötü olduğunu düşünmüyorum. Ve evet, tıpkı moda gibi pek çok şey geri geliyor. Kesinlikle 90'lara bir geri dönüş var. Gerçekten iyi.

Payne: Bizim için de. Bir süredir 80'li yıllardan geçiyoruz. Ancak biz yapımcı ve DJ olarak kaşif olarak kalmak istiyoruz.

Bozzi: 90'lı yıllar güzel bir parti atmosferi ve bol dans için idealdir. Ama ne zaman oynasak karışıyoruz.

Beyoncé'nin bile son albümü “Rönesans”ta 90'ların house müziği var.

Bozzi: Dua Lipa'yı bile! Bütün bunlar gerçekleşirse, bu ancak ana akımın da artık 90'lı yıllara meydan okuduğu anlamına gelebilir. Ama bu sadece çarkın dönmesi.

Payne: Her şey eninde sonunda geri gelir.

İlhamınızı başka nereden alıyorsunuz? Dark wave ve post-punk dinleyebilirsiniz.

Bozzi: Synth-wave, elektro ve birçok trans türü: proto-transtan progresif transa.

Payne: Ayrıca Warp etiketinden 90'ların başındaki tekno. IDM. Ve ayrıca asit ve breakbeat. Bunların hepsini bir araya getiriyoruz. Serbest stili seviyoruz!

İkili olarak bireysel projelerinizden ne kadar farklısınız?

Bozzi: Olaylar farklı gelişiyor çünkü o zaman bir odada birbirimize yakın oluyoruz. Birbirimizi teşvik ediyoruz. Bu sadece kendinize odaklanmanızdan farklıdır

Payne: Burada ses açısından Soft Crash ile kendi projelerimiz arasındayız.

Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.

O zaman bu bir uzlaşma mı?

Bozzi: Hayır, biz öyle görmüyoruz.

Payne: Birlikte nereye gitmek istediğimizi biliyoruz, bu doğal olarak geliyor. Stüdyoda ve DJ'lik yaparken.

Birlikte Soft Crash'i oluşturuyorlar: Pablo Bozzi (solda) ve Hayden PayneAntoine Haspel

Yumuşak çarpışma aslında ne anlama geliyor?

Payne: İki kitap başlığını bir araya getirdik: William S. Burroughs'un “The Soft Machine” ve JG Ballard'ın “Crash”. Distopik bilim kurgu. Teknolojik kitaplar. Bu aynı zamanda hoş bir ikilem: yumuşak ve aslında sert çarpışma. Orada pek çok şey bir araya geliyor.

Hayata karşı tavrınız bu mu, sertle yumuşakın karışımı mı?

Payne: Bazen evet. (ikisi de gülüyor)

Az önce kitaplardan bahsettin. Edebiyattan, felsefeden, filmlerden nasıl ilham alıyorsunuz?

Payne: Filmlerde durum daha doğrudan: ikimiz de gerçeküstü bilim kurgu filmlerini seviyoruz. Örneğin John Carpenter ve David Lynch tarafından. Benzer bir havaları var. Biz de müziğimizde bu ruh halini yakalamaya çalışıyoruz.

Bozzi: Bu filmlerde müziğin de önemli bir rolü var. Bu da hareketli görüntüler kadar estetiğin bir parçası.

Payne: Özellikle John Carpenter müziğimize mükemmel bir şekilde uyuyor.

Yeni “Free Yourself” parçanız Berlin'in kült filmi “Metropolis”ten ve onun makine adamından ilham aldı, değil mi?

Payne: Karakter, android olmak da dahil olmak üzere çeşitli dönüşümlerden geçiyor. Video yönetmenimizle konuştuk. Öncelikle Japon sanatçı Hajime Sorayama'dan ilham aldı. Ancak bu aynı zamanda “Metropolis” anlamına da geliyordu. Bu anlamda “Metropolis”e kadar bir çizgi çiziyoruz. Ama aynı zamanda “Ghost in the Shell” gibi animelere de.

Dönüşümlerde sizi bu kadar heyecanlandıran ne?

Payne: Şarkının sözleri kendinizi özgürleştirmekle ilgili. Bu, diğer şeylerin yanı sıra şu anlama da gelebilir: Kendinizi fiziksel formunuzdan kurtarmak.

Pablo Bozzi: “Yapay zeka araç olarak kullanılabilir”

Tuhaf titreşimler.

Payne: Evet, çoğu parçamız gibi. Yönetmenimiz de tuhaf. Elbette birlikte çok iyi anlaşıyorduk.

Az önce androidlerden bahsettiniz. Robotlar veya yapay zeka, uzun vadede yaratıcı yaratıcılar olarak biz insanların yerini alacak mı?

Bozzi: Bu kesinlikle şu anda pek çok sanatçıyı ilgilendiren bir soru: Yerimizi yapay zeka mı alacak? İlk başta bu düşünce korkutucudur. Ama bana sorarsanız, biz müzisyenlerin yerini tamamen yapay zekanın alacağını düşünmüyorum. Elbette zamana ayak uydurmak istiyoruz. Yapay zeka zaten bir araç olarak, örneğin bir enstrüman parçasını bir parçadan ayırmak için kullanılabilir: yalnızca vokaller veya yalnızca synth'ler. Deli!

Payne: Yapay zeka ile harika şeyler yapabilirsiniz. En iyi senaryoda, daha da yaratıcı olmamıza yardımcı olur. Olanaklarımızı genişletir. Yapay zeka bizim yerimizi almayacak. Yapay zeka yalnızca içine bir fikir kattığınızda bir şey yapar.

EP'de harika konuk şarkıcılar var. Aslında onları nasıl seçiyorsunuz?

Bozzi: Bu, Ready In LED ile doğal olarak geldi. Enstrümantal müzikle zaten başlamıştık. Ve ilk Ready In LED kaydını da çok sevdik. Hemen kabul etti.

Payne: Onun çılgın sesini seviyoruz! Süper havalı. Yazdığı sözler de şarkımıza çok yakıştı. Marie Davidson'da da durum aynıydı. Onu tanıyordum çünkü onun geldiği yer olan Montreal'de bir grupla çalmıştım. Ona plağın neyle ilgili olduğunu açıklamama gerek bile yoktu. Mükemmel şarkı sözleriyle geldi.

Ready In LED Ukrayna'dan geliyor. Ukrayna parti ortamıyla bağlantılarınız neler?

Payne I, K41 kulübünün doğum günü için en son Kasım ayında Kiev'deydi. Ağustos ayının sonunda Pablo ve ben Ukrayna'da birlikteydik.

Bozzi: Bu çılgıncaydı! Bir sette yaşadığım en iyi duygu. Hayatımda hiç bu kadar güçlü bir enerji hissetmemiştim.

Phase Fatale (l.) ve Pablo Bozzi Soft Crash'tir

Phase Fatale (l.) ve Pablo Bozzi Soft Crash'tirAntoine Haspel

K41'i oraya gitmemiş birine nasıl anlatırsınız?

Payne: Burası eskiden büyük bir bira fabrikasıydı. Burayı birçok farklı kata sahip bir mega kulübe dönüştürdüler. Yaz aylarında güzel bir açık alan ve bir bahçe bulunmaktadır.

Bozzi: Orada insanlarla çevrilisiniz, devasa merdivenlerde bile onların enerjisini mümkün olan her şekilde hissedebiliyorsunuz.

Savaştan önce Ukrayna'da oynuyordunuz. Bunu şu anda oradaki konserlerle nasıl karşılaştırırsınız?

Bozzi: Yolculuk büyük bir fark yaratıyor. Önce Polonya'ya, ardından trenle 18 saat daha yolculuk yapıyoruz. Belki safım ama asla gerçekten korkmadım.

Payne: İlk defa savaş sırasında gergindim. Bir şey olur mu? Ama sonra kulüpte emin ellerde olduğumu hissettim. Ama evet, işin iki tarafı var: Partide o muhteşem enerjiyi hissediyorsunuz. Orada olmak çok mutlu. Her şey son derece duygusal ve aynı zamanda büyülü. Bir yandan da hava alarmları ve sokağa çıkma yasakları var. Cepheye gitmek zorunda olan insanlarla tanışırsınız. Bu üzücü ve moral bozucu. Neler yaşadıklarını ancak hayal edebiliyorum; kendim deneyimlemek zorunda kaldığım hiçbir şey yok.

Sizce Ukraynalıların partilere artık daha çok ihtiyacı var mı? Savaşa karşı bir karşı duruş olarak mı?

Payne: Evet, dans pistindeki müziğin insanların duygularını açığa vurma gücü var. İyileştirme. En son biri bana şöyle demişti: “Yarın askere gitmem gerekiyor. Bu bir süreliğine son partim.

Ukrayna parti ortamı komünizm sonrası ülkelerdeki diğerlerinden farklı mı? Her ikisi de Gürcistan'da çok oynuyor.

Payne: İkimiz de Tiflis'teki Khidi Club'ın sakinleriyiz. Kiev ve Tiflis'in güçlü bir kulüp kültürü, güçlü müzik toplulukları var. Genel olarak güçlü sanatsal sahneler. Orada duyduğumuz müzik çok güzel ve taze. Bunun bir parçası olabildiğimiz için mutluyum.

Hayden Payne: “Böyle şarkıları daha zorlu Berghain setlerinde bile seviyorum”

Sizce particilik giderek daha politik hale geliyor mu? Özellikle Avrupa ve Amerika'da sağcı partilerin yükselişi göz önüne alındığında?

Payne: Tek söyleyebileceğim şu: K41 ve Khidi gibi yerler güvenli alanlarözellikle eşcinsel topluluklar için. Kendimizi bu yerlerin bir parçası olarak görüyoruz, çünkü bu davayı da tam olarak destekliyoruz.

Peki Berlin'de nerede dans etmeyi seversiniz?

Bozzi: Berghain, Panorama Bar.

Tamam, bariz sebeplerden dolayı. Ama bunun ötesinde?

Payne: Geçenlerde Ohm'da bir partiye gittim, gerçekten çok güzel! Bir dereceye kadar Berghain'in tam tersi de olsa.

Bozzi: Evet, gerçekten güzel bir küçük kulüp.

Yumuşak çarpışma parçalarınızı Berghain'de çalar mısınız?

Payne: Kesinlikle, evet! Muhtemelen dört aydır oradaki setlerin her birinde “NRG” oynadım. Clubbier parçalarımız çok iyi uyum sağlıyor. Ve ayrıca Pablo'nun kendi şarkıları! Daha sert bir Berghain setinde bile arada kalan böyle şarkıları seviyorum. Bu onlara farklı bir boyut kazandırır.

Bozzi: Er ya da geç bu hava her zaman Hayden'in Berghain setlerine de yansıyor.

Payne: Soft Crash ortaya çıkmadan önce Soft Crash şarkılarını çalıyordum.

DJ setleri kendi parçalarınızı test etmenin iyi bir yolu mu?

Bozzi: Evet, kesinlikle.

Payne: Kulüpteki düzenlemeleri evde bilgisayar karşısında olduğundan daha iyi anlıyorsun. Bir şeyin çok erken gelip gelmediği veya çok uzun sürmesi. Bu şekilde hala onarabilirsiniz. Daha sonra tekrar test edersiniz.

Yumuşak Çarpışma: NRG Isırık, 2024