Sana acı veren anıların yahut şuanki ömründe yaşadığın memnuniyetsizliklerin kararı olarak geçmişe takılı kaldığını düşünebilirsin. Ancak geçmişini geride bırakamamanın asıl niçini orada kapanmamış bir defterin olmasıdır.
Pekala bu defteri kapatmak için neler yapabiliriz?
Öncelikle geçmişteki o anıyı kabul etmekle başla. Aşikâr ki hayatının o devrinde bir kırılma noktası yaşanmış ve sen bu kırılmayı kabul etmeden yoluna devam etmen pek de mümkün değil.
Geçmişte yaşadığın olayları ilişkin olduğu vakit dilimi içerisinde değerlendir. Unutma ki, bu biçimdeki sen ve şimdiki sen birebir şahıslar değilsiniz. Geçmişi bugün sahip olduğun bakış açısıyla yargılamak yalnızca ‘keşke’ler doğurup seni kısır döngünün içerisine sokar.
Geçmişte yaşadıklarını bir pusula olarak gör. Yalnızca onlardan ders çıkarmaya çalış. Onlarla işin bitince kaldır o anıları bir rafa ve yeniden ders çıkarman gerekirse diye orada saklamaya devam et.
Geçmişte yaşadığın şeyleri değiştirmeye çalışıp, orayı düzeltmeden yoluna devam edemeyeceğine inanıyorsan yanlış yoldasın. Bırak geçmiş yalnızca sana yol göstersin, fakat ilişkin olduğu vakit diliminde kalmaya devam etsin.
Geçmişini pusula olarak görmeye başlayıp oradan çıkarman gereken dersleri çıkardıysan artık denetim hissini eline almışsın demektir. Denetim duygusu bu noktada bizim için epey kıymetli zira denetim hissini eline almadığında o anılar senin için bir tehdit oluşturmaya devam eder.
Geçmişe takılı kaldığın her an, şimdiyi ve geleceği kaçırdığını unutma. Onların varoluş emeli yalnızca sana yol göstermek. Gayelerinin haricinde manalar yüklemek yalnızca seni hayatından alıkoyar.
Okumaya devam et...
Pekala bu defteri kapatmak için neler yapabiliriz?
Okumaya devam et...