Duygu-düşünce-davranış

Esenyurtlu

Global Mod
Global Mod
Fikir, his ve davranışlarımız bir bütün halinde olup bir etkileşim ortasındadır. Kişinin oluşturduğu olumsuz his durumu onun olumsuz kanılar oluşturmasını tetikleyip, en sonunda durumu daha da zorlaştıran olumsuz davranışlar ortasında olmasına niye olmaktadır. Bu durumu şöyle anlatabiliriz.

Örneğin; sınavdasınız. Çok bir heyecan için de umutsuz, dertli ve telaşlı bir his ortasındasınız. O an aklınıza ise yanılgı yapmamalıyım, imtihandan yüksek not almalıyım, şayet düşük not alırsam bu benim sonum olur üzere kanılarla geliyor. Çabucak akabinde çok heyecan ve korkunun tesiriyle kusur yapmamam gerekiyor niyeti ile bir arada soruları hakikat okumadan cevaplamaya davranışı sergiliyorsunuz. İşte bu noktada oluşan duygu-düşünce ve davranışın direkt başarınızı etkilediğinden bahsedebiliriz. halbuki sınavdasınız ve şuan heyecanlı ve dertliyim, bu benim en doğal hissim zira imtihanda başarılı olmak istiyorum.

Bu yüzden bu türlü düşünüyorum. Olabilecek en makus şey imtihanda başarısız olmam. Ancak şuan bunun için hiç birşey yapamayacağım anlamana gelmez. üzere kanılar ile rahatlamak, soruları daha dikkatli okumanızı sağlayabilir. Bir bakıma durum hakkında alternatif kanılar üretebilmek, yaşanılan birebir duru daha gerçekçi pahalandırmak olumlu sonuçlar doğurmasını sağlayacaktır. Bilinmelidir ki bu muhakkak kendinizi kandırma, polyanacılık oynamak değildir. Yaşadığınız durumu bilişsel bir daha yapılandırmanızı sağlayıp olumsuz hissettiğiniz hissin olumsuz fikri ve olumsuz davranışını ortadan kaldırmada tesirli olabilecektir.

Okumaya devam et...