Düzgün hissetmek

Esenyurtlu

Global Mod
Global Mod
İyi Hissetmek

Daha güzel hissetmek için;

• “Ben daima kaybeden tarafım” demek yerine “Bu hadisede kaybetmiş olabilirim lakin kazandığım durumlarda oluyor. tekrar ki sefere daha düzgün sonuçlar alacağım ” denilebilir.
  • “Ben aptalın tekiyim” demek yerine “Evet ortada aptallık yaptığım oluyor” denilebilir.
  • Kötü davrandığımda makûs bir insan olmam, yalnızca ortada makus davranışları olan bir insan olurum denilebilir.
  • “Kötü bir konuşmacıyım” yerine “Konuşma yeteneğimi geliştirmek istiyorum” denilebilir.
  • Ne uygun nede makus olduğumu kanıtlayabilirim. Yapabileceğim en akıllı şey kendimi olduğum üzere kabul etmek olacaktır.
  • Başkalarını nasıl etkileyebildiğim, diğerlerince nasıl kabul gördüğüm yerine kendini olduğun üzere kabul etmek sizi daha hayli rahatlatacaktır.
  • İnsanlar ve dünya daima değişiyor. İnsanlara paha biçmek yerine olduğu üzere kabul etmek daha uygun olacaktır.
  • İnsanlar hakkında “bana nasıl bu biçimde davranır ?” sorusu yerine, herkes kendine bakılırsa manalı olanı yapacaktır kanısı sizi rahatlatacaktır.
Benlik Algısı ve kıymeti:

Benlik algısı, kişinin kendisini nasıl algıladığı ile ilgili bir durumdur. Kişinin kendine bakış açısı ne kadar müspet ise, kişi hayatta daha olumlu olur ve başarılı olur. Kendini sevmeyi beceremeyenler, toplumsal ve özel bağlarında başarılı olamazlar. Özgüven benlik algısı ile yanlışsız orantılıdır. Yani benliğini güçlendiren ve beğenen bireyin özgüveni yüksek olur. Kendisi ile sorun yaşayan kişinin ise özgüveni düşük olur. Kişinin benlik algısı küçük yaşlarda aile etkileşimi ile başlar. Ailenin çocuk yetiştirme formu, çocuk ile etkileşimi, paylaşımları epey değerlidir. Bu durumlardan yoksun kalan çocukların algısı daha berbat olup ileriki yaşlarda zahmet yaşadıkları görülmektedir. Aile etkileşimi güzel olan çocuklar ise dışa bağımlılığı daha az olup, özgüveni daha yüksek biçimde hayatlarını devam ettirirler. Ailede sağlıklı bir etkileşim görmemiş ve benlik algısı düşük bireylerin psikoterapi alarak bu sorunun üstesinden gelmeleri gerekmektedir.

Okumaya devam et...