“Doğu Berlin’deki işgal edilmiş punk evlerini heyecan verici buldum”

tofaşk

Global Mod
Global Mod
Bayan Feist, Peaches Toronto’da oda arkadaşınızdı. Sonra Berlin’e taşındı, orada neler oluyordu?

Şeftali Gonzo’yla gitti (Chilly Gonzales, editörün notu) Avrupa çapında turneye çıktı. Gonzo o zamanlar çok fazla DJ’lik yapıyordu. Ve Peaches performanslarında 505 oluk kutusunu kullanmaya başladı. Sonuçta gerçekten çılgın deneysel müzik! Peaches daha sonra Berlin’den o kadar etkilendi ki oraya taşınmak zorunda kaldı. Ruhani evini Berlin Kitty-Yo etiketinde buldu. Berlin, müziklerinin onlara anlamlı geldiği bir yerdi. Berlin’in merceğinden bakınca birbirini anladı. Toronto’dakinden çok daha fazlası. Böylece bizim dairemizden Berlin’e taşındı.

Peki bu sana nasıl hissettirdi?

Avrupa bizim için adeta bir hayal ülkesiydi. Neredeyse gerçekdışı. O zamanlar okyanusu hiç geçmemiştim. Ancak Peaches çantasını topladı ve oraya, Berlin’e taşındı. Sonra bana ilk uçak biletimi verdi. İlk seyahatlerimi Peaches’e borçluyum. 20 yaşındaki diğer gençler ise Avrupa’yı Interrail ile seyahat ediyor. Peaches’la turneye çıkmıştım. Fena değil, değil mi?

Kişiye

1976 yılında Kanada’nın doğu kıyısındaki Amherst’te doğan Leslie Feist, Feist soyadını kullanan bir şarkıcı-söz yazarı ve gitaristtir. Onun atılımı 2004 yılında Mushaboom adlı single’ıyla geldi. Sonraki üçüncü albüm “The Reminder”, “My Moon My Man”, “1234” ve “I Feel It All” single’larıyla birlikte 2007’de büyük bir başarı elde etti. 2012 yılında “Metals” giderek elektro gitarlara odaklandı. Feist’in şu anda turneye çıktığı son albümünün adı “Multitudes” (2023).

İlan | Daha fazlasını okumak için kaydırın

Sonra sen de Berlin’e mi taşındın?

Gonzo Berlin’e taşındı. Açıkçası Berlin’e hiç taşınmadım. Ama Gonzo ve Peaches’ın kanepelerinde uyudum. Gençler bunu nasıl yapıyor? Bu milenyumun başında olmalı. Berlin’de toplam dokuz belki de on iki ay geçirdim.

Kanepeleriniz Berlin’in neresindeydi?

Gonzo, Danziger Strasse’de yaşıyordu. Ve Şeftali de Prenzlauer Berg’de. Ve onların dairelerine geri dönüş yolunu bulabilmek için çok temel seviyede Almanca öğrendim. Bu arada, Gonzo’nun tek odalı küçük dairesinde mini mutfağın üstünde bir tür depolama alanı vardı. Oraya bir merdivenle tırmanabilirsiniz. Oraya bavul falan koymak için. Ama oraya futon yatak koyduk. Biz buraya “beceriksiz yuva” derdik. (güler) Uzun zaman önceydi ama bazı detayları net bir şekilde hatırlayabiliyorum.

Feist, Berlin’de geçirdiği zamanla ilgili bir röportajda: “Hiç Batı’ya gitmedim”

Berlin genel olarak sizin için nasıl hissetti?

Maceracı! Ama aynı zamanda tarihsel. Toronto sadece 200 yıllık bir deney. Avrupa büyük bir kültürün beşiğidir. Ancak Berlin’de birçok bina zor durumdaydı. Gonzo’nun ilk dairesinde suyu kömürle ısıttık. Ama bir de Paskalya yumurtaları gibi parlak renkli evler vardı. Yeni yenilenmişlerdi. Hiç batıya gitmedim. En fazla Potsdamer Platz’a.

Peki Doğu Berlin sizin için nasıldı?

Eberswalder Strasse metro istasyonunun çevresinde çok sayıda işgal evi vardı. Daha önce hiç bu kadar punk modernizm görmemiştim. Benim için gerçekten heyecan verici!

Orada parti mi yaptın? Yoksa sadece takıldık mı?

Ah evet, ikisi de! Ama çok net hatırlamıyorum – eğer ne demek istediğimi anlıyor musun? (güler)

O zamanlar hayatınız şimdi olduğundan daha serseri ve çılgın mıydı? Sonuçta siz aynı zamanda Peaches’ın sahneye koyduğu kurgusal karakter Bitch Lap Lap’tınız.

Evet ama sanırım o zaman da böyleydim, şimdi ise çok farklıyım demek çok basite indirgemek olur. Aslında o zamanlar pek çok içe dönük anım oldu. Zamanımın çoğunu her zaman kendi kafamda geçirdim. Berlin aynı zamanda kafamın içinde sürüklenmeme izin vermeme de yardımcı oldu. Günümüzde akıllı telefonla kaybolmak neredeyse imkansız. Daha az sürpriz var. Her zaman bu güvenlik ağına sahipsiniz. Ama sorunuza dönecek olursak: Evet, artık bir anneyim. Bu benim günlük rutinimi etkiliyor. Ama içeride kalbim o zamanki gibi atıyor. Benzer şeyler beni büyülüyor.

Feist’le röportaj: “Bugün ölebilirim”

Bu aynı zamanda “Multitudes” albümünüzün başlığına da uyuyor: Bir, niteliklerin çokluğudur. İçe dönüklük ve dışadönüklük zıtlıklar olarak birleştirilebilir.

Evet, bu başlığın uygun bir yorumu elbette. Aynı anda bir oğul, bir amca, bir meslektaş ve süpermarketteki adam olabilirsiniz. Belki de bir sevgili? Bir zamanlar hala içinde taşıdığın küçük bir çocuktun. Zaman hakkında çok düşünmek zorunda kaldım. Ve bir gün nerede olacağımı. Belki hiçbir zaman bilemeyeceğim. Bugün ölebilirim. Ama hayatımın yüz yıllık bir proje olduğunu düşünmek hoşuma gidiyor. O zaman yolun yarısında bile olmazdım.

Kayıtlarınız aynı zamanda farklı rollerdeki sizi de içeriyor: Bir anne olarak, aynı zamanda babası yakın zamanda ölen bir kız olarak. Şarkılarda kendinizi ortaya koymak sizin için zor oldu mu?

Zaman zor bir dönemdi. Şarkılar beni biraz rahatlattı. Aslında bunları kendim için yazdım. Şarkılar, tüm bu kaosun içinde normalde anlayamayacağınız bir şeyi görmenizi sağlayan bir mercek gibidir. Yani bunu dört buçuk dakikaya indirmeye cesaret ediyorsunuz. Şarkılar mevcut sorunlarımı çözmeme yardımcı olabildiğinde her zaman minnettardım. Ama bunda tuhaf bir şey var: Sahnede şarkı söylerken şarkıyı yazan kişiyle pek aynı değilim. Dün gece Norveç’teki gösteride “Let It Die” albümümden bir cümleyi ilk kez daha önce hiç olmadığı kadar anladım.

Yeni albümde çok sayıda azaltılmış gitar balladları var. Joni Mitchell’den mi, Nick Drake’ten mi yoksa Leonard Cohen’den mi ilham aldınız?

1970’li yılların bir çocuğu olarak bu gitar-vokal örgülerinin kanonu kalbime çok yakındı. Halk misk her zaman mevcuttu. Öte yandan punk ve masif rock grupları da müzisyen olarak kariyerimin bir parçası. Hacim ve gösterişli düzenlemeler bir hile olabilir. Ama her zaman kendi başıma sessizce nasıl gerilim yaratacağımı bilmek istedim.

Berlin konserinde muhtemelen süper hitiniz “1, 2, 3, 4″ü tekrar çalacaksınız. Bir süredir set listenizde yoktu. Ondan bıktın, değil mi? Ona dönüş yolunu nasıl buldun?

Evet, “Metals” albümü çıktığında şarkıdan uzaklaşmıştım. Şarkı bir süpernova gibiydi; diğer her şeyi gölgede bıraktı. Bu şarkı hayatımda birçok şey yapmamı sağladı ve bunun için minnettarım. Ama o zamanlar şarkıdan gerçekten yorulmuştum. Şimdi metni farklı bir perspektiften duyuyorum. Onu daha çok özlemle karşılıyorum. Yıllar boyunca minör tonda solo versiyonunu da çaldım. Hiç karaoke partisine benzemiyor. Evet, ben böyle yapıyorum: Bir nevi kendi şarkımı remiksliyorum.

James Blake Aşkınızın Sınırı adlı eserinizi çok orijinal bir şekilde yorumladı. Bununla nasılsın?

Tanrım, bu artık onun şarkısı. Buna karşı sıcak hislerim var. Yani Chilly Gonzales ve ben şarkıyı birlikte yazdık. Öyleydi ama James Blake gerçekten de konuya tamamen kendisine ait bir şekilde yaklaştı. “Stardust” şarkısını alın! Hoagy Carmichael yazdı. Ama hepimiz Willie Nelson versiyonunu biliyoruz. “Sınır” konusunda da aynı şeyleri düşünüyorum. Ve James Blake için bu, kariyerinin başlangıç noktası oldu. Bütün bunlar beni mutlu ediyor. Tanıdığım en derin müzisyenlerden biri.

Artık tek başına bir turdasın. Aslında bir yıl önce Arcade Fire’ı destekleyerek oynamalıydın. Win Butler’a yönelik uygunsuz davranış iddialarının ardından turdan ayrıldınız.

Evet, neredeyse tam bir yıl önceydi. Komik. Şimdi aynı ekiple bir yıl önce gitmemiz gereken yerlere geliyorum. Ama dürüst olmak gerekirse o zaman kararımla ilgili söyleyecek yeni bir şeyim yoktu, üzgünüm.

Gonzales ve Peaches’i görmeye devam edersen eski güzel Berlin günlerine kadeh kaldırır mısın?

Evet sürekli birbirimizle iletişim halindeyiz. Kızımla birlikte Berlin’deki Peaches’i ziyaret ettim. Ve Eylül ayında Paris’te çaldığımda, bu tam da Gonzo’nun yeni plağının çıktığı gün. Sık sık birlikte sahne aldığımız bir mekanda çalıyorum. Elbette gelecek. Üçümüz Berlin’den beri bir aileyiz. Bizi fiziksel olarak farklı yerlere götürse bile. Birbirimizi gördüğümüzde, o zaman ve her zaman olduğu kadar güzel.

Verti Müzik Salonu Mercedes-Platz, 30 Ağustos Çarşamba, 20:00, ön satış 55 euro