Çocuğum okula başlıyor

Esenyurtlu

Global Mod
Global Mod
Okula başlama çocuğun hayatındaki değerli dönüm noktalarından biridir. Okul çocuğun muhakkak bir seviyede zihinsel, toplumsal ve duygusal olgunluğa erişmiş olmasını gerektirmektedir. Okul öncesi ve ilkokula başlama periyodundaki çocuk, alıştığı kendini inançta hissettiği ailesinden ayrılarak birinci toplumsal etrafa adım atar. hayatındaki bu yeni tecrübeyle birtakım çocuklar sevinç ve heyecan hissederken kimileri da kendini gerilim altında hissedebilir.

Çocuğun okula başlama sürecini etkileyen faktörleri şu biçimde sıralayabiliriz; çocuğun doğuştan getirdiği kişilik özellikleri, yaşantıları, okulun altyapısı, öğretmenler, çocuğun aileden gördüğü yaklaşım ve eğitim anlayışı . bu vakitte anne babanın, okulla birlikte sağlayacağı dayanak çocukların endişe ve korkularını yenmelerine yardımcı olacaktır.

Çocuğumun ahenk sorunu çektiğini nasıl anlayabilirim?

Genel mutsuzluk hali, ilgi ve güç kaybı, niçinsiz ağlama, mide bulantısı, iştahsızlık, baş ve karın ağrısı, kusma, uykusuzluk, alt ıslatma, aileden ayrılmak istememek ve daima ne vakit geleceğini sormak üzere reaksiyonlar ahenk sorunu yaşayan çocuklarda izlenebilir.

Ailelere Teklifler

Uyum süreci yalnızca çocuk için değil, beraberinde aile ortasında yeni bir tecrübesi içerir. Öncelikle ebeveynlerin duygusal olarak hazır olması kıymetlidir. Aileler sürecin doğal olduğunu kendine hatırlatmalıdır. Çocuk rastgele bir şikayetle okula gitmek istemediğini belirtiyorsa yargılamadan eleştirmeden dinlenmelidir. Çocuklar bu süreçte yalnız hissettikleri, daima okulda kalacaklarını düşündükleri ,evde kardeşinin annesiyle hoş vakit geçirdiği ve kendisinin yoksun kaldığını düşündüğü için, okulda kendini tabir etmekten korktuğundan ve bir hayli sebepten ötürü okula gitmek istemiyor olabilir. Çocuğun beklentileri his ve niyetleriyle bu yeni ortama ahenk sağlaması kesinlikle vakit alacaktır. Bu süreçte sabırlı olunmalı, çocuğun okulla ilgili kaygıları konuşulmalıdır..Okulla ilgili çocuğunuzda merak uyandırmanız onun ilgisini çekecektir. Çocuğunuzun okulla ilgili sorularını okul ziyaretiyle birlikte sorabilirsiniz. Çocuğunuzla birlikte belirlediğiniz okulu ziyaret edebilir ve öğretmeniyle tanışabilirsiniz.. birebir vakitte zaman geçireceği kuruma aşinalık kazanacaktır. Çocuklarla kısa bir vedalaşma ritüeli oluşturmak , ne vakit ne yapılacağını bilmesi kendini inançta hissetmesini sağlayacaktır. Özel bir sarılma , öpme, sözcük üzere. Okulun birinci günlerinde , okul daha sonrası birlikte kaliteli vakit geçirilmesi de değerlidir. Okulla ilgili sorular sorarken sorgulayıcı olmamak gerekmektedir.’ Günün nasıl geçti?’ yerine ‘Bugün seni ne şaşırttı?’ ‘ Bugün seni en hayli ne güldürdü?’ üzere sorular sorulması çocuğun gününe göz atmasını sağlayacaktır. Okulla ilgili yapılan alışverişlerde çocuğun fikrini almak onun motivasyonunu ve ilgisini arttıracaktır. Okula başlamak hakkında biroldukca kıssa kitabı bulunmaktadır. Bu kitapları çocuğunuzla okumak ahenk sürecinde çocuğunuza dayanak olacaktır. Çocuğun okulla ilgili telaş, heyecan üzere hislerin bir fazlaca çocuk tarafınca yaşandığını bilmesi, süreci normalize edecektir. Çocuğun okulda kalma mühleti yavaş yavaş arttırılmalıdır ve ailenin okuldan adım adım uzaklaşması sağlıklı olacaktır. Okul vakit içinderıyla ilgili çocuklara net olunması, ne kadar kalacağı ,ne vakit yemek yiyeceği, ne vakit okulun biteceği,kimin onu alacağı üzere ayrıntılardan ona bahsedilmesi ve okula vaktinde bırakılıp okuldan vaktinde alınması değerlidir. Ebeveynin geç kalması çocukta unutuldum, değersizim hissine sebep olabilmektedir. Ebeveynlerin çocukların ağlamalarına karşı dengeli olması gerekmektedir. Ağladığı için ‘Bugün okula gitme tamam.’ denmesi çocukta istediklerimi ağlayarak elde edebiliyorum duygusu oluşturacaktır. Onun yerine ‘Seni anlıyorum ve yanındayım. ‘ söylemi çocukta itimat oluşturacaktır. Ebeveynin okul ve öğretmenle ilgili tasaları var ise bunun çocuğun yanında söylenmesi çocuğu olumsuz etkileyecektir. Aileler olarak okula ve öğretmenlere güvendiğinizi çocuğunuza hissettirin. Şayet çocuklar belirli bireylerden vedalaşmakta kuvvetlik çekiyorsa başka aile fertlerinden yardım almak tesirli olabilmektedir. Çocuğunuzun okula gitmekle ilgili telaş ve kaygı yaşadığını gözlemliyorsanız, bunu katiyetle görmezden gelmeyin. Onu tam olarak neyin mutsuz ettiğini öğrenmeye çalışın. Şayet husus hakkında yapabilecekleriniz var ise elinizden geleni yapacağınızı söyleyin. Bu süreçte çocuğu rahatlatmak ve takviyede bulunmak öncelikli yaklaşımdır. Son olarak, çocuklar yeni kaidelere yetişkinlerden daha kolay ahenk sağlarlar. Çocuğunuzun yaşayabileceği kuvvetlikleri aşabilmesi için size güvenmesi ve sizi yanında hissetmesi onun en büyük yardımcısı olacaktır. Sorunlar ağır yaşanıyorsa yahut üstesinden gelinemiyorsa uzmandan dayanak alınmalıdır.

Okumaya devam et...