Cinsel Alakada ‘’rıza İnşası’’

Esenyurtlu

Global Mod
Global Mod
Cinsel beraberlikte ‘’rıza’’ kavramı kadar ‘’rıza inşası’’ kavramı da değerli zira aslında birfazlaca manipülasyon barındırıyor istek inşası. Öncelikle cinsel münasebette istek nedir onu açıklayayım: kelamlı ya da beden lisanıyla ve en değerlisi ÖZGÜR İRADE ile cinsel beraberliği onaylanması durumudur. Cinsel davranışa DİLEK duymak ile cinsel beraberliğe İSTEK göstermek birbirinden farklı şeylerdir. bundan evvelki cinsel beraberliğe istek göstermek daha sonraki beraberliğe de istek gösterildiği manasına gelmemektedir.

İsteğin inşası ise; kişinin açıkça istek göstermediği bir cinsel davranışı yani HAYIR yanıtını birtakım formüller ile EVETe çevirmektir. Yani ortada olan bir karşılığı hiçe sayarak kişinin iradesini de görmezden gelerek verdiği yanıtı vakit içerisinde silikleştirip kişinin maalesef fazlaca daha sonradan fark edeceği biçimde manipüle edilmesi durumudur. Bu metotlar ise; duygusal baskı ( karşı tarafa kendini berbat hissettirme), ikna süreçleri( bilhassa maddi olmak üzere takviye, yüksek fiyatlı hediye), manipüle etme ( palavra söyleyerek evet yanıtı alma) , duygusal tehdit( evet denmezse öteki biriyle olacağını söylemek, rahatlatmaya çalışma ( beraberlik daha sonrası için garanti ve vaatlerde bulunma ) olarak sayılabilir. Üzerinizde istek inşası oluşturmaya çalışan bireylerin çoğunlukla kullanabileceği cümleler şunlar olabilmektedir;

1) Beni sevmiyor musun?

2) Bana güvenmiyor musun?

3)Senin için o kadar hayli şey yaptım!

4)Madem benimle yapmıyorsun bu biçimde kimle yapacaksın?

5)Ee bu biçimde niye istiyormuş üzere davrandın?

Tüm bu davranış örüntülerinin kendi iradenize hürmet duyulmaması haricinde bir hudut ihlali olduğunu da unutmayalım. Sağlıklı cinsel beraberlik için salt olarak kişinin kendine bile bir baskıda hatta istek inşasında bulunmaması gerekmektedir.

Okumaya devam et...