Beto: “Bence favori Portekiz”

Beykozlu

New member
Göztepe’de 2017-2020 yılları içinde forma giyen “Beto” lakaplı Portekizli kaleci Antonio Alberto Bastos Pimparel, Türkiye’nin Portekiz karşısında kazanabilmesinin sırrının, yakalayacağı epey az fırsatı gole çevirmek olacağını söylemiş oldu.

Beto, FIFA Dünya Kupası Elemeleri play-off tipi yarı finalinde 24 Mart Perşembe günü Porto’daki Dragao Stadyumu’nda oynanacak Portekiz-Türkiye müsabakası öncesi AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

“Bu maçta nasıl bir Türkiye olacağı konusunda başımda fazlaca büyük kuşkular var.” diyen Beto, Avrupa ve Dünya Kupası elemelerinde gördüğü Türkiye ile son Avrupa Şampiyonası’ndaki Türkiye’nin epeyce farklı olduğunu lisana getirdi.

Portekizli deneyimli futbolcu, “Eleme kümelerinde fazlaca yeterli, inanılmaz futbol oynayan bir Türkiye gördüm. Avrupa Şampiyonası’nda ise güzel organize olamayan, hamle yanı zayıf, farklı bir Türkiye vardı. Portekiz’e karşı alanda hangi Türkiye olacak bilemiyorum. Lakin bildiğim bir şey var, o da Türkiye’nin hayli düzgün oyuncuları bulunduğu ve alanda fazlaca rekabetçi oldukları.” dedi.

Beto, “Benim görüşüme bakılırsa Portekiz, konutunda oynaması ve şu anda dünya futbolunun en uygun ekiplerinde forma giyen epey formda oyunculara sahip olması niçiniyle favori. Alışılmış ki bu bir futbol maçı. En az kusur yapan grup çeşidi geçecektir.” formunda konuştu.

Mesleğinde Portekiz Ulusal Grubu forması da giyen Beto, “bu biçimde bir maç öncesi Portekiz’de nasıl bir atmosfer olur?” sorusuna, “Çok yeterli bir atmosfer var. Portekiz taraftarı, ekiplerine karşı epey sadık ve fazlaca dayanak veriyor. Doğal ki burada altını çizmem gereken bir şey var, o da Türkiye ve Portekiz’deki taraftarlar içindeki fark. Türkiye’dekiler fazlaca daha tutkulu, epeyce daha fazla tezahürat yapıyor. Benim hiç bir yerde görmediğim bir tutku var. Türkiye’deki taraftarların futbol yaşantıları inanılmaz. Porto’da hoş, futbol gösterisine yakışır bir atmosfer olacaktır. Umarım hayli büyük bir maç olur.” cevabını verdi.

Türkiye’nin Portekiz’e karşı kazanması için, yakalayacağı az sayıdaki fırsatı gole çevirmesi gerektiğini kaydeden Beto, “Portekiz, rakibe epey az fırsat veren bir kadro. Hamleye kalkan rakip bunu golle sonlandırmalı. Portekiz defansif manada fazlaca kuvvetli bir ekip ve ileride maçın rastgele bir anında bahtını değiştirebilecek, yaratıcılıkları fazla bir forvet sınırına sahip. Şayet Türkiye yakaladığı fırsatları değerlendiremezse, işi hayli sıkıntı olur.” değerlendirmesinde bulundu.

Beto, “Portekiz şimdiden İtalya maçını mı düşünüyor?” sorusunu ise “Hayır, hayır… Ben, Türkiye’deki futbolcuları ve Türk Ulusal Ekibi’ni epey yeterli tanıdığım için Portekiz Ulusal Grubu’ndaki kimi arkadaşlarımla konuşuyorum. Portekiz, İtalya yahut Kuzey Makedonya’ya karşı oynamak için Türkiye’yi yenmek zorunda olduğunu epey âlâ biliyor. Yarı final oynanmadan final düşünülemez. Türkiye maçı da bir yarı final ve ona konsantre olup, rakibe hürmet gösterip, maçı o denli oynamak gerek. Fakat bu türlü öbür maça çıkabilirsin.” halinde yanıtladı.

– “Trabzonspor layıkıyla şampiyon olacaktır”

Göztepe’de 3 dönem (2017-2020) forma giyen Beto, Spor Toto Muhteşem Lig’i izlemeye devam ettiğini ve Trabzonspor’un layıkıyla şampiyon olacağına inandığını aktardı.

Portekizli futbolcu, “Trabzonspor’un başarısı benim için şaşırtan değil. Türkiye’de olduğum devirlerde de daima bir projeye sahiplerdi. Trabzonspor’da oynayan arkadaşlarım vardı. Bana her vakit kulübün proje ve tertip manasında fazlaca âlâ olduğunu söylemiş olduler. Bu projelerin gerçekleşmesi kimi vakit zaman alabilir, 3-4 yıl gecikebilir ancak bence bu dönem Trabzonspor layıkıyla şampiyon olacaktır.” açıklamasını yaptı.

Beto, ligin ikinci sırasındaki İttifak Holding Konyaspor’u dönemin en dikkat çeken takımı olarak gördüğünü söz etti.

– “Göztepe hayli güç durumda”

Ligde kalma çabası veren eski grubu Göztepe için, “Çok sıkıntı bir durumda olmasından dolayı mutsuz bir biçimde izliyorum.” diyen Beto, kelamlarına şu biçimde devam etti:

“Göztepe hayli güç durumda ve ligde kalması kolay değil. Ben grupta bir liderlik eksiği olduğunu düşünüyorum. Kadroya bir itici güç gerekiyor. Ligin bitmesine epey az kaldı. Lakin ben inanıyorum ki taraftarın dayanağı, kulüp yapısı ve her şeydilk evvel alandaki futbolcuların inanmasıyla tam bir birlik sağlanırsa, Göztepe bu durumdan çıkabilir.”

“Göztepe’den ayrılmamdaki gerçek sebep Sportif Yönetici oldu.” açıklamasını yapan Beto, “Benim devam etmemi istemedi ve bitti. Kimseyi kalmak için zorlayamam. Kalmaktan memnuniyet duyacağımı daima söylemiş oldum. Göztepe’de 3 yıl kaldım ve kulüple, çalışanlarla, taraftarla hayli hoş bir bağlantı kurdum. Bugün bile epeyce sayıda Göztepe taraftarı bana bildiri atıyor. Göztepe için hayli büyük sevgim var. Lakin bir futbolcunun karar veremeyeceği şeyler vardır.” değerlendirmesinde bulundu.

İzmir temsilcisinin kendisinde hayli iz bıraktığını anlatan Beto, “Bazı futbolcular ve kulüp çalışanlarıyla hala görüşüyorum. Çok düzgün ve alçakgönüllü beşerler. Taraftarlar, kent, İzmir’deki restoranlar… Bunların hepsini kalbimde taşımaya devam ediyorum.” biçiminde konuştu.

Beto, röportaj sırasında Türkçe olarak, “Göztepe taraftarları hayli fazlaca teşekkürler. Çok özledim.” dedi.

– Helsinki yeni deneyim, yeni kültür

Kısa müddet evvel 1 dönemlik kontrat imzaladığı Finlandiya’nın HIFK Helsinki ekibini tercihiyle ilgili konuşan Beto, “Çok farklı bir yer. Çok, hayli, epeyce soğuk. Farklı bir kültür. Ben yeni deneyimler yaşamayı, yeni kültürler tanımayı seven bir beşerim. Finlandiya’nın daha fazla görünür, tanınır olması gerektiğini de düşünüyorum. ‘niçin olmasın?’ dedim ve geldim. Bu deneyimden mutluyum.” açıklamasını yaptı.

Gelecek 1 Mayıs’ta 40 yaşına girecek Beto, meslek planı hakkında, “Seneye nerede olacağımı bilemiyorum ancak beni motive edecek bir projede olacağım kesin. Futbolda kalacağım lakin teknik yöneticilik sanırım bana nazaran değil. Teknik olarak ve şahsi karakter manasında teknik yöneticilik için her şeye sahip olduğumu düşünüyorum. Futbolcularla nasıl bir diyaloğum olur onu tam bilemiyorum.” sözlerini kullandı.