Berlin’deki konserdi bu

tofaşk

Global Mod
Global Mod
Berlin’in üzerindeki gökyüzü: griden maviye. Sonuçta yine güneşli bir yaz akşamı. Her türden insan Peter Fox’u görmek için Waldbühne’ye geldi. O, “sahne züppeleri” olarak adlandırdığı kişilerin de saygı duyduğu, nadir görülen ana akım fenomen olan Alman konsensüs sanatçısıdır.

Bu iki Waldbühne konserinden ilki: Fox Çarşamba günü yine burada çalacak. Salı günü altın akşam ışığında Waldbühne stantlarında: Magnum dondurması, piknik battaniyeleri, sabun köpüğü, Camp David’den Balenciaga’ya kadar kıyafetler, yediden yetmişe hayranlar. Baba ve kız ortak bir paylaşımı paylaşıyor. Biranın fiyatı 9,50 euro ama kupanın üzerinde “Geleceğin Pembesi” yazıyor.

Perde kapanır, Peter Fox bir grubun futbol takımıyla sahneye çıkar. Yeni albüm “Love Songs”tan rahat, heyecan verici bir parça olan “Forget How” ile başlıyor. İlk notadan itibaren enerji seviyesini (burada sadece mecazi olarak) tavana fırlatan adrenalin enjeksiyonu olan “Her şey yeni” ile başlamak ne kadar kolay olurdu? Ama Peter Fox’un aklında başka bir şey var; Corona uykusundan uyanmayı konu alan bu Slow Jam’de kolay, yumuşak, rahat bir ton kullanıyor. “Nasıl yapılacağını unuttum/ Ama şehir yaşıyor.” Bu gece şehir Westend’de yaşıyor – bunu ne zaman söyleyebilirsin?

İlan | Daha fazlasını okumak için kaydırın

“Sen Berlin’sin, beni anlıyorsun, değil mi?”

İlk şarkıdan sonra duraklayın. “Hemen oynardım” diyor, “ama ne yazık ki teknik bir sorun var. Beni duyabiliyor musunuz çocuklar?” Herkes alkışlıyor. Ama grubu kastediyor ve tezahürat yapmıyorlar. Görünüşe göre monitörde sorun var. Ne stres. Biletleri tükenen bir amfitiyatro, hava koşulları uygun ve ardından teknoloji doğru değil. Ancak daha fazla beklemek istemediğini, oynamaya devam etmek istediğini, monitörün arızalandığını, sinyalin gecikip gecikmediğini söylüyor. O bir şovmen. “Sen Berlin’sin, beni anlıyorsun, değil mi?” Bu retorik bir soru.

“Ein Auge blau”, “Weiße Fahnen” ve daha da fazla yeni şarkıyla devam ediyor. Bir de duyuru: Elbette yakın zamana kadarki tek albümü olan 2008’deki “Stadtaffe” inanılmaz derecede başarılı bir albümdü ama bu bir nostalji olayı değil. Peter Fox ve meslektaşları takım elbise ve güneş gözlüğü takıyor ve koreografiye uygun dans adımlarıyla hareket ediyor. LED ekranlar yerine kumaş, “Gelecek Şimdidir” pankartları, monokrom ışık oyunları. Otuz hayran sahnede, bir galeride dans ediyor, sanatçıları ve grubu kuşatıyor ve alanı daraltıyor; devasa sahneyi biraz kulübe benzetiyorlar.

Peter Fox, Peter Fox konserine gider mi?

“Siyahtan maviye”, dans salonundaki baslar patlıyor, Peter Fox bu şehrin marşını söylüyor. Kotti’de saat sabah beş buçuk değil, Pichelsberg’de akşam 8.45; Şarkıda tasvir edilen Berlin kuş uçuşu on kilometreden daha uzakta. “Kulüpten gel/ Güzeldi.” Peter Fox, Peter Fox konserine gider miydi?

Sahnede dans eden hayranları işaret ederek, “Hala birkaç kişi eksik” diyor. Seyircinin arasına giriyor, içeriden insanları sahneye çıkarıyor. “Erkeklere de ihtiyacımız var” diyor; Sıfır Sırası düşünceleri ortaya çıkmıyor. “Sarhoş falan değil misin?” diye soruyor birine. Hızla, bir düzine hayran daha sahnede “Augenbling” ve “Less sie gehn” gibi Seeed parçalarıyla, “Haus am See”nin tango remiksi (yeni bir aranjmanda en büyük hiti çalmak için harika bir hareket) ve tekli “Haus am See” eşliğinde dans ediyor. Gelecek Pembe”.

Bu son şarkı yayınlandıktan sonra kültürel sahiplenme perspektifinden tartışıldı. Bir stilin yaratıcılarının çoğunlukla bundan para kazanamaması Peter Fox’un hatası değil; bunu yapanlar daha çok toplumun çoğunluğu (anlamı: beyaz) tarafından beğenilmeyi tercih eden insanlardır. Ama kesinlikle bundan faydalanıyor. Bu kadar küçültülmemeli ama beyaz bir adamın PoC grup üyeleriyle birlikte çoğunluğu beyaz olan 23.000 kişilik bir dinleyici kitlesine siyahi müzik çalması dikkate değer.

Schnapps ızgara yapmak ve içmek: Peter Fox’un Salı akşamı Berlin’deki Waldbühne’de iç saha maçıMartin Müller/Imago

“Her yerde inlemeler ve dırdırlar var, bu beni sinirlendiriyor!”

Peter Fox’un da bu söylemleri takip ettiği varsayılabilir. Örneğin metni değiştirerek duyarlılıkları değiştirme hissini gösteriyor. “Haus am See”de “Izgara yaparız, anneler yemek yapar ve schnapps içeriz” şarkısını söylemiyor ama: “Izgara yapıyoruz, yemek pişiriyoruz, schnapps içeriz”. Annelerin artık yemek pişirmesine gerek yok, artık Peter kendi yemeğini pişiriyor. Daha sonra şunu söylüyor: “Aşkı birlikte pişirelim!”

Bu, herkesin her zaman üzgün olmasına üzüldüğü bir duyurunun ardından yaptığı öneriydi. “Her yerde insanlar karışmak yerine inliyor ve şikayet ediyor. Bu beni sinirlendiriyor!” Kalabalık tribünlerden bağırdı. Sonunda biri bunu söylüyor!

Geleceğin Pembesi panzehirdir. Her şey güzel olacak evladım. Son tekrarlar ise “Alles Neu” (harika!) ve “Haus am See”nin hala biraz tamamlanmamış görünen piyano versiyonu. Ondan önce, başkentli genç adamın İtalyan romantizmini anavatanına övgü dolu bir şarkıya dönüştürdüğü “Toscana Fanboys” vardı: “Berlin Fanboy for Life”. Bu alkış aldı. Peter Fox insanların neyi sevdiğini biliyor.