“Berlin, klasik müziğin kendini hissettirdiği az sayıdaki yerden biri”

tofaşk

Global Mod
Global Mod
Şef Alondra de la Parra, son saygı duruşunun Pazar günü olduğunu söylüyor. “Fransa’nın batı kıyısındaki sahildeydim. Ben çok aktif bir insanım, koştuk, tenis oynadık. Ama sonunda öyle bir an geldi ki şöyle dedim: Oturup biraz sessiz olabilir miyiz? Belki üç dakikaydı ama o anları özlüyorum.”

Orkestra şefinin özgeçmişine bakarsanız, sessiz anların tadını çıkarmak zorunda olmanız şaşırtıcı değil. Birlikte çalıştığı orkestraların listesi uzun ve Paris Orkestrası, BBC Filarmoni Orkestrası, Bamberg Senfoni Orkestrası ve Berlin Radyo Senfoni Orkestrası gibi ünlü isimleri içeriyor. Avustralya’nın Brisbane kentindeki Queensland Senfoni Orkestrası’nın genel müzik direktörlüğünü yaptı ve yorulmadan dünyayı dolaşmaya devam ediyor.

De la Parra ile yaptığımız sohbette, onun bu iş yüküyle nasıl bir enerjiyle başa çıktığı hemen anlaşılıyor: Hem sıradan hem de son derece konsantre görünmenin ustalığında ustalaşmış. Hızlı İngilizcesi melodiler ve seslerle dolu: Erken çocukluk yılları hakkında “İlk başta bir New York’luydum, ki bu – ba-ba-ba-ba-bam – çok hızlı” diyor. Dünyanın en büyük şehirlerinden biri olan Mexico City’de büyümek, özgeçmişine bir üstünlük daha eklemekle kalmıyor, aynı zamanda görünüşte üç farklı düşünce kolunu her zaman takip etme yeteneğinin nereden gelebileceğine dair bir ipucu da veriyor. .

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

“Her sessizlik, ses kadar ciddiye alınmalı”

Ancak de la Parra, sessizliğin müzik için olduğu kadar müzik için de önemli olduğunu açıklıyor: “Müzikal bir cümle içinde bir sessizlik varsa, çeyrek veya sekizde bir dinlenme veya daha uzun bir sessizlik varsa, bu sessizliğin farklı türleri olabilir: bir nefes olsun, ya da bir boşluk, bir boşluk. Sessizlik, bir duvara çarpmak gibi ya da sadece bir sesin ardından hissedilebilir. Gergin bir sessizlik içinde bundan sonra ne olacağını görmek için beklersiniz. Her sessizlik, ses kadar ciddiye alınmalıdır.”

Beş yıldır Berlin’de yaşamasına rağmen, Berliner Zeitung’a verdiği röportajı yalnızca birkaç görüşmesinin olduğu Paris’ten görüntülü arama yoluyla veriyor ve bunu omuz silkerek belirtiyor. Yakında, 13 Eylül’de Admiralspalast’ta orkestra müziği, Haber projeksiyonları ve Chula (Gabriela Muñóz) adlı bir palyaçonun birleşiminden oluşan tek seferlik “Sesin Sessizliği”ni yönetmek üzere geri dönecek. İkincisi bu konser gecesindeki sessiz unsurdur. Orkestranın sesi ve özenle hazırlanmış animasyonlu Haber projeksiyonları, diğer şeylerin yanı sıra kendini su altında bulan ve bir kemana aşık olan bu dilsiz ana karakterin hikayesini anlatıyor. De la Parra bu akşamla klasik müziğe yakınlaşma ve orkestra repertuarını tanıma davetini yapmak istiyor. Bunu yapmak için o ve Muñóz, Debussy, Stravinsky ve Brahms gibi bestecilerin klasik eserlerini seçtiler ve bunları hem çocukların hem de yetişkinlerin özdeşleşebileceği bir anlatıya dönüştürdüler. “Güleceksiniz, ağlayacaksınız, bu size hayatınızdan anları hatırlatacak ve… ah!” de la Parra’nın izleyicilere verdiği söz.

Şef aynı zamanda konser gecesine kendi hikayesini de dahil etti. Palyaço Chula’yla çalışmak hakkında “İkimiz de yabancıyız, en azından bana öyle geliyor” diyor. “Palyaço yabancının vücut bulmuş halidir, bu yüzden ona ihtiyacımız var. Kadın orkestra şefi aynı zamanda orkestranın yabancısıdır: Biz gruba dahil değiliz, sesi kendimiz üretmiyoruz, lideriz, en çok övülen, en çok eleştirilen biziz. En çok sevilen ve en çok korkulan biziz. Kimsenin söylemek istemediği şeyleri söylüyoruz ve palyaço, aptal, soytarı da aynısını yapıyor. Kadın olarak durumumuzda bile aramızda pek çok paralellik var: Gabriela bir palyaço ve palyaçoların çoğu erkek. Ben kadın şefim, şeflerin çoğu erkek. Gabriela, kalbimde çığlık atmak istediğim şeyi söyleyebilir.”

Alondra de la Parra kendini yabancı gibi hissediyor ve bu onu motive ediyor

Kendini yabancı gibi hissetmesi, de la Parra’yı kendine bağlı kalmaya ve orkestra şeflerinin nasıl görünmesi gerektiğine dair klasik fikirleri yıkmaya teşvik ediyor gibi görünüyor. “Biz orkestra şeflerinin bu maestro kıyafetini giymemiz, belirli bir şekilde yürümemiz ve konuşmamız gerekiyor.” De la Parra otururken geniş omuzlu, görkemli bir yürüyüşü taklit ediyor ve ciddiyetle “ta-ta-ta” diyor. Bunu asla yerine getirmek istemedi. Gösteride ayrıca bu klasik orkestra şefinin tavrının küçük bir parodisi de var, diye devam ediyor ve palyaçonun nasıl bir gömlek yakası verildiğini ve kısa süreliğine nasıl küçük bir zorbaya dönüştüğünü gösteriyor.

“Bu Maestro sendromunu her zaman son derece gereksiz bulmuşumdur. Biz sanatçıyız. İletişim kurmak için oradayız. Tiyatro ya da film yönetmenlerine baktığınızda hepsi farklı görünüyor. Konuşmanın ya da yürümenin tek bir yolu yok. Orkestra şefleri bunu yapıyor ve bu da gerçek kişinin, sanatçının, müzisyenin ve benim için önemli olan bağlantıların önüne geçiyor. Ve şimdi kadınlar bu takımı giydiğinde durum daha da tuhaflaşıyor: erkeklerde tuhaf görünüyor, kadınlarda ise daha da yapay. Her zaman kendi vücut dilimi ve aslında bana ait ve dürüst olan kendi sözlerimi bulmaya çalıştım.

Alondra de la Parra yabancı rolünü kendi avantajına nasıl kullanacağını biliyor. Ancak evlat edindiği evi Berlin’e gelmiş ve oraya aitmiş gibi hissetmiş gibi görünüyor: “Berlin’e taşındığımda babam bana güzel bir cümle söyledi: Bir balıkçı su kenarında yaşamak zorundadır. Ben klasik müzisyenim, klasik müziğin olduğu yerde yaşamalıyım. Benim de hissettiğim tam olarak bu: Çocuk arkadaşlarımın çoğunun ebeveynleri bir enstrüman çalıyor, taksi şoförleri klasik müzik çalıyor, metrodaki posterler klasik konserlerin reklamını yapıyor. Berlin, dünyada klasik müziğin oldukça anlamlı olduğu az sayıdaki yerden biri. Yaşadığım her yerde kendimi başkalarına ne yaptığını açıklamak zorunda kalan bir uzaylı gibi hissettim. Berlin’de durum böyle değil.”