“Benim için Berlin tarifesi olmayan bir yer”

tofaşk

Global Mod
Global Mod
Kırk yıl önce İngiliz grup Bronski Beat, bugün hala partilerde popüler bir şekilde çalınan tuhaf bir kült şarkı yarattı: “Smalltown Boy”. Bronski Beats'in ilk albümü “The Age of Consent”ten geliyor. 40. yaş günü için ikonik albüm, yeniden düzenlenen orijinal parçaların yanı sıra Perfume Genius ve Pet Shop Boys şarkıcısı Neil Tennant gibi yeni versiyonları ve remiksleri de içeren bir yıldönümü sürümüyle yayınlanıyor.

Bronski Beat şarkıcısı Jimmy Somerville, Bronski Beat'in hayatta kalan tek üyesidir. Klavyeci Steve Bronski ve perküsyoncu Larry Steinbachek sırasıyla 2021 ve 2016'da öldü. Berlinli yönetmen Matt Lambert, Somerville tarafından son 40 yılın queer hareketi hakkında bir belgesel kısa film yapmak üzere görevlendirildi. Beğenilen albümdeki bir Bronski Beat şarkısı gibi adlandırılıyor: “Neden?” Lambert'e bu çalışmayla ilgili e-posta gönderdik.

Bay Lambert, Bronski Beat'in müziklerini ve Haberlarını nasıl keşfettiniz? O zamanlar bunlar sizde neyi tetikledi? Peki bugün sizi nasıl etkiliyorlar?

Müziği iyi biliyordum ama daha çok Londra'da yaşarken tuhaf bir gece hayatı perspektifinden biliyordum. Bu marşlar George & Dragon gibi yerlerde çalındı. Ancak araştırmamda ve Jimmy ile yaptığım birçok konuşmada bulduğum şey (Somerville, editörün notu) Bronski'nin Öfkeyle Dövdüğünü öğrendi (İngiliz eşcinsel aktivistler, editörün notu) Siperlerdeydiler ve sosyal ve politik aktivizme derinden dahil olmuşlardı.

O zamanlar sen de hâlâ çok gençtin.

80'lerde, 60'ların sonu ve 70'lerin başında ABD'de aktivist olan bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldim. Yakın arkadaşlarının AIDS'ten öldüğü sırada bu korkunç haberi takip etmiştim. Karışıklığı, histeriyi ve nefreti hatırlıyorum. O dönemde Birleşik Krallık'ta olup bitenlere bakmak bir yandan tanıdık geldi ama aynı zamanda ufkumu genişletti. Geriye dönüp günümüze bakıldığında, Bronski Beat'in müziği hâlâ zamansız gibi geliyor; ama nefretin ve şiddetin geri döndüğünü gördüğümüz için bu da çok anlamlı.

Nezaket: Matt Lambert

Kişiye

Los Angeles'ta doğan Matt Lambert, film, TV, moda, müzik, reklam ve performans alanlarında çalışan Berlin merkezli Amerikalı Yahudi fotoğrafçı, yönetmen ve yaratıcı yönetmendir. Patrick Wolf ve Finn Ronsdorf'un müzik Haberlarını yönetti ve ayrıca Berlin'deki eşcinsel yaşamı konu alan Netflix belgeseli “Eldorado – Nazilerin Nefret Ettiği Her Şey” üzerinde çalıştı.

Bronski Beat'in “Neden?” şarkısını temel alan bir belgesel kısa film hazırladınız. Grup sana hangi kuralları verdi ve nasıl bir özgürlüğe sahiptin? Kişisel olarak sizin için önemli olan neydi?

Jimmy, LGBTQ+ hakları için devam eden mücadeleyi ele alan bir film istiyordu. 40 yıl önce sokaklara çıkan yaşlı kuşaklara, bugünkü mücadelenin farklı göründüğünü ama hâlâ çok benzer olduğunu göstermek önemliydi. Amaç, LGBTQ+ nesillerini ortak bir duygu ve ortak tarih aracılığıyla bir araya getirmekti; Hep birlikte dayanışma içinde olduğumuzda çok daha güvenli ve güçlü olabileceğimizin farkına varmayı umuyoruz. Dirençliyiz, güçlüyüz, umutluyuz ve varlığımızdan başka hiçbir şey için savaşmıyoruz.

Klibe hangi arşiv görüntülerini hangi niyetle dahil ettiğinize dair bize birkaç örnek verebilir misiniz?

150'den fazla parçanın kullanıldığı filmimiz, nefret ve şiddetin sistematik döngülerini göstermeyi amaçlıyor; insanlık dışı söylemin normalleştirilmesinin zincirleme reaksiyonu ve bunun nasıl sistematik ve öngörülemeyen şiddete yol açabileceği. İlk kaynaklarımızdan biri 1980'lerin başlarında İngiltere'de çekilen Teenage Perverts filmiydi. Bu materyal Rıza Yaşı yasalarını ele almaktadır (Rıza yaşı, editörün notu) ve topluma karşı nefret ve şiddet hikayeleri. Thatcher aynı zamanda dil aracılığıyla kitlelere nefret tohumları ekti.

Film daha sonra ABD'ye taşınıyor. Reagan dönemindeki AIDS krizi üzerine.

Jesse Helms gibi uzmanların virüsü ve topluluğumuzu nasıl şeytanlaştırdığını görüyoruz. Her ne kadar İstanbul'dan Mexico City'ye, oradan da St. Petersburg'a gitsek de bana göre en dokunaklı görüntüler bugünden geliyor: ABD ve Almanya'daki neo-Nazi hareketleri. Ve sonra, Filistin'le dayanışma içinde kolektif olarak gösterdiğimiz gibi, Dyke Yürüyüşü ve Uluslararası Queer Pride sırasında Berlin sokaklarında polise karşı aynı nefreti ve öfkeyi görüyoruz.

Polisin karşısındaki eşcinsel göstericiler: Matt Lambert de belgeselinde bu tür görüntülere yer veriyor.

Polisin karşısındaki eşcinsel göstericiler: Matt Lambert de belgeselinde bu tür görüntülere yer veriyor.Londra Kayıtları

Orada tam olarak ne yaşadınız?

Eşcinseller, Yahudiler ve topluluğumuzun temsilcileriyle birlikte “Soykırımla Gurur Yok” pankartı ve Act Up'tan pembe bir üçgen altında yürüdük. (AIDS aktivisti bir örgüt, editörün notu)Filmde görünen ve “Hamas üçgeni” olarak algılanabileceği için kullanmamam söylenmişti. Bu arada Batı Berlin'de, adını Stonewall Ayaklanmaları sırasında polis şiddetine karşı ayaklanmadan alan ticari Christopher Sokak Günü düzenlendi. (1969'da New York'taki eşcinsel hareketin önemli bir anı, editörün notu).

Oldukça kontrast.

Şehrin her yerindeki aynı güç gruptaki en savunmasız kişileri döverken insanların polis memurlarıyla poz vermesinin absürt ironisi, toplumumuzdaki pek çok kişinin ne kadar habersiz olduğunu fark etmemi sağladı. Her iki olayda da arkadaşlarımın dövüldüğünü gördüğümün ertesi günü, onların nasıl yanlış aktarıldığını gördüm. Taraflı medya raporları ve sağır edici sessizlik. Döngüler tekrarlanıyor…

Her şeye rağmen: Sizce eşcinsel sivil haklar hareketi son 40 yılda nasıl bir yol izledi? Peki bu seferden ne öğrenebiliriz?

İlerleme kaydedilmesine rağmen hâlâ her an haklarımızı kaybedebileceğimizi düşünüyoruz. Kültür savaşları her zaman nefreti körüklemenin ve çarpık bir dayanışma inşa etmenin radikal bir yolu olmuştur ve biz şu anda böyle bir kültür savaşının ortasındayız – özellikle Birleşik Krallık'ta ve Amerika seçimleri yaklaşırken.

Ne demek istiyorsun?

İleriye doğru attığımız her adımda bizi geriye itme çabası var; kimliğimiz ve varlığımız bir şekilde onların inançlarına meydan okuyor gibi görünüyor. Son zamanlarda medya ve markalar, diğerlerinin yanı sıra, kendilerini bizim etrafımızda konumlandırmaya karar verdiler, ancak bu çoğunlukla bir adil hava ilişkisi gibi geliyor. Bazen her şey biraz umutsuz görünüyor ama mücadelelerimizin kesişimselliğine dair farkındalık çok önemli.

Estetiğiniz ve bakış açınız Berlin'deki eşcinsel bir insan olarak hayatınızdan ne kadar etkileniyor?

Benim için Berlin, hem kişisel hem de mesleki hayatımda her zaman tarifesi olmayan, geniş bir yer olmuştur. Bu, çalışmalarımın yapay şeylerden ziyade duygulara, politikaya ve hümanizme vurgu yaparak çok daha organik bir şekilde gelişmesine olanak sağladı. Harika bir arkadaş ve meslektaş topluluğuyla projeleri sağlıklı bir tempoda takip edebileceğim bir yerdi. Çalışmalarımın çoğu burada geliştirme ve kış uykusuna yatma aşamasında – son zamanlarda Volksbühne'deki “Sissy Smut” serim aracılığıyla fikirler geliştiriyorum ve evimde başka hiçbir yerde bulunamayacak sayısız fanzin, deneysel kısa film ve performans projesi gerçekleştiriyorum.

Kendisini sıklıkla herkesin istediği kişi olabileceği bir yer olarak öven bir şehir olarak Berlin'in statükosu hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu bir PR cümlesi mi, yoksa sizin ve eşcinsel arkadaş çevrenizin anlayabildiği kadarıyla bunda gerçekten bir şeyler var mı?

Berlin'de neredeyse on beş yıl geçirdikten sonra, burada tanıdığım tüm eşcinsel insanlar arasında en önemli sohbet konularından biri şu soru: “Gitmek mi istiyorsun?” ya da “Ne zaman gitmek istiyorsun?” Siyasi sansürcü inançların ikiyüzlülük kokan bir şehirde cinselliğimizi ifade etmek. Queer Yahudi sanatçılar olarak bir hedef gibi görünüyoruz; hepimiz yaşlı beyaz Alman geyler tarafından Yahudi karşıtı olarak adlandırılma ya da gerçekte neler olup bittiğine dair gerçek konuşmalardan kaçınan küratörlerle ilgili sayısız deneyim yaşadık.

Dyke Mart 2024 sırasındaki Berlin sokak manzarası: Bu görüntüler aynı zamanda Lambert'in belgeselinin bir parçası.

Dyke Mart 2024 sırasındaki Berlin sokak manzarası: Bu görüntüler aynı zamanda Lambert'in belgeselinin bir parçası.Londra Kayıtları

Neler oluyor?

Geçen yıl Almanya'nın desteklediği devam eden cinayetleri kınayan barışçıl protestolara tepki olarak burada sokaklardaki acımasız, otoriter polis güçlerini izlerken ve kendi topluluğumuzdaki kayıtsızlık ve suç ortaklığını gördüğümde, bunu yapmam gerektiğini fark ettim. Çalışmalarımda mesajlar daha net. Bu kadar uzun zamandır bu kadar çok kalp ve sevgi döktüğüm bir şehrin bu kadar kör, ruhsuz bir saldırganlığın yeri haline geldiğini görmek kalbimi kırıyor – ne yazık ki artık her zaman göreceğim bir kusur. Bugünkü çalışmalarımın odak noktası, o zamankinin aksine, daha bütünsel ve kesişimsel bir bakış açısı. Zulme karşı verilen tüm mücadelelerin birbiriyle bağlantılı olduğunun bilincindeyim.

Bronski Beat: Rıza Çağı (40. Yıldönümü Sürümü). Londra Records Limited, 2024