André Herzberg ve geç dönem güçlü eseri “Başka bir yerden”

tofaşk

Global Mod
Global Mod
Ev
Kültür
Sakin asi: André Herzberg ve geç dönem güçlü eseri “Başka bir yerden”

1980’lerde Pankow grubunun şarkıcısı Doğu Almanya’da bir rock yıldızıydı. Yeni albümünde biyografisi üzerinde çalışıyor. Şimdi istifa etmek istiyor mu?

Torsten Wahl

Rock şarkıcısı ve yazar André Herzberg

Rock şarkıcısı ve yazar André HerzbergUllstein/resim ittifakı/dpa

“Önden komik, arkadan hüzünlüyüm. Üzgün olmak utanç vericidir, komik olmak kolaydır.” Yeni solo albümünün “Von woanders her” adlı şarkısında André Herzberg yaptığı işi şöyle özetliyor: “O kadar uzun süredir yapıyorum ki artık yok. şüphe. Birkaç yıl daha umurumda değil.” Plak şirketi Reptiphon, albümü “son perdeye bir uvertür” olarak duyurdu. 1980’lerde Doğu’nun en hızlı rock şarkıcısı olan Will Herzberg şimdiden istifa etti ve daha 67 yaşında!

André Herzberg ve Pankow grubunun o dönemde ne kadar çevik hareket ettiğini görmek isteyenler, ZDF medya kitaplığında, rock grubunun müzikal olarak ait olmadığı Neue Deutsche Welle hakkındaki güncel belgesele göz atabilir. Burada ayrıca André Herzberg’in en provokatif görüntüsünün Habersunun neden olmadığı da tartışılıyor: Çünkü şarkıcı, 1983 yılında saraydaki büyük sahnede Wehrmacht üniformasıyla ebedi müridi karakterindeki “Ben canım” parçasına yürüdü. Cumhuriyetin – ve “Rock for Peace” adlı TV programında. Ancak Doğu Alman televizyonu, Pankow grubunun performansını yayın versiyonundan kesti. 1989’da, Herzberg’in yaşlı adamlara çok uzun süre tapınma hakkında şarkı söylediği Boredom oyununu batı televizyonunda yayınladıklarında da sorun patlak verdi.

Eski yaraların ötesinde: Eski Puhdy Dieter

Eski yaraların ötesinde: Eski Puhdy Dieter “Maschine” Birr’in yeni solo albümü
  • hisseler
Ebeveynleri GDR döneminde SED kursunu destekleyen ve daha sonra Yahudi kökenleri üzerinde yoğun bir şekilde çalışan ve Pankow’u 40 yıldır sahnede deneyimleyen André Herzberg’in heyecan verici biyografisini bilen herkes “Von woanders her” albümünde çok şey bulacaktır. imaları keşfedin. Her zaman olduğu gibi, Herzberg kendi etrafında dönüyor ve politik bir kişi olarak dünyaya sürtünüyor, ancak şimdi eskisinden daha yumuşak.

Gulaşta bir kaşık şeker: Rammstein ve Flake'in gruptaki özel rolü

Gulaşta bir kaşık şeker: Rammstein ve Flake’in gruptaki özel rolü
  • hisseler
Gruptan birkaç yıl önce ayrılan şarkıcı ve söz yazarı, 1990 yılından itibaren kendi solo albümlerini çıkarıyor. Pankow albümleri (yeni şarkılar içeren sonuncusu 2011’de yayınlandı) her zaman gitarist Jürgen Ehle ile işbirliği içinde yaratıldı. Diğerlerinin yanı sıra Danny Dziuk ile çalışmış olan gitaristler Karl Neukauf ve Hans Rohe, birkaç yıldır André Herzberg’in eşlikçileridir. Ama “başka bir yerden” bazen kulağa çok şişman ve güçlü geliyor, sanki başlangıçta büyük bir grup varmış gibi. “Dem Tod kürekten atladı” parçası, sanki ölümden kaçmak istiyormuş gibi, etkileyici bir blues-rock numarası olarak karşımıza çıkıyor.

Korona zamanlarında yalnızlıkla çalan “Bir Şarkı Yazıyorum” türküsü müjde koraline dönüşüyor. Herzberg’in medyanın sürekli sirkiyle alay ettiği ve canlı yayında hit olabilecek reggae şakacı “Aptal olmalısın” ifadesinin altını çiziyor. Kremlin’den gelen “diktatör”, “insan yüzlü şeytan” ile hesaplaşması karanlık bir gümbürtüyle patlıyor. André Herzberg, çocukken bile hayatını yöneten her yerde var olan otoritelerle uğraşmak zorunda kaldığı gerçeği hakkında şarkı söylüyor: “Ben birdim, siz hepinizdiniz. Ben çocuktum, sen tarafsın” ve acı bir şekilde özetliyor: “Benim yaşımda artık sana hiçbir şey verilmiyor!”

Wessis, GDR Amiga arşivine göz atmaktan büyüleniyor:

Wessis, GDR Amiga arşivine göz atmaktan büyüleniyor: “hello 22” örnekleyici buna değer
  • hisseler
Blues’un derinliklerinde aynı zamanda “Yapılacak ve takılacak çok şey var” sayısı da var. Ağır gitar, içsel kargaşayla ve zorluklar karşısında yavaşlamanın, hatta felce uğramanın dırdırcı duygusuyla çalıyor. “Koşmaya başlıyorum, bundan daha iyisi olamaz, sadece kıpırdamadan dur, meşgul ol ve takıl.” Parça, Pankow’un birleşme öncesi efsanevi şarkısı “Boredom”u anımsatıyor. O zamanlar, Jürgen Ehle’nin gürültülü banjo’su André Herzberg’in korosuna eşlik ediyordu: “Etrafta koştum. Çok fazla koşturmak. Sonuçta hiçbir şey olmadı.” Albümün adı “Rebellion in the Eyes” idi ve bu ad bugün hâlâ uyuyor.

André Herzberg: Başka bir yerden. Reptiphon/Kırık Sessizlik 2023

Konser: 28 Nisan Cuma, 20:00, Wabe, Danziger Straße 105, ön satış 22 Euro